1800 gün prim ödeyenlere erken emeklilik kapısı açıldı! SGK’nın şartlarını sağlayanlara anında emeklilik fırsa

Türkiye’de emeklilik sistemi ile ilgili yeni düzenlemeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Bu kapsamda SGK’ya 1800, 2400 ve 3600 gün prim ödeyenler için erken emeklilik fırsatı doğdu. İşte emeklilikte o detaylar…

Türkiye’de emeklilikle ilgili reform niteliğinde düzenlemelere imza atılmaya devam ediyor. Özellikle EYT’nin yasalaşmasının ardından emeklilikle ilgili yeni düzenlemelerin yapılması da gündeme geldi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından emekli olmak isteyenlerin belirli şartları sağlanması istenmektedir. Bu şartlar arasında prim gün sayısı, yaş ve sigortalılık süreleri en temel şartlar arasında yer alıyor. Malulen emeklilik gibi bazı uygulamalarda ise daha düşük prim gün ödemesi ile erken emeklilik hakkı elde ediliyor.

1800 PRİM GÜNÜ İLE EMEKLİ OLMA ŞARTLARI

Türkiye’de çalışma sistemi ve emeklilikle ilgili yeni düzenlemeler yapılmaya devam ederken, hali hazırda birçok farklı unsur da erken emeklilik şansının elde edilmesini sağlıyor. Malulen emeklilik de bunlardan biridir. Malulen emekli olmak isteyen kişiler, sigorta sitemi fark etmeksizin en az 10 yıl süreyle çalışmış olmaları halinde bu seçenekten yararlanabiliyor.

10 yıl içinde 1800 prim günü tamamlayan, İş gücü kaybının en az yüzde 60 olduğunun sağlık raporu ile tespit edilmesi, sayılan iş kazası ve meslek hastalıklarından birine sahip olmak gibi şartlar malulen emeklilik için gereklidir. %40 ve üzeri malullük raporuna sahip olan kişiler ayrıca diğer malulen emeklilik şartlarını sağladıktan sonra ya şartına tabi olmadan emekli olabilmektedir.

MALULEN EMEKLİLİK YAŞI VE ŞARTLARI NELERDİR?

Malulen emekli olmak için yaş şartı bulunmuyor. Ancak sigortalı çalışan bir kişinin malulen emekli olması için belirli hastalıklara sahip olması veya iş kazası geçirmiş olması ile iş gücü kaybı yaşaması temel şarttır. İş gücü kaybının en az yüzde 60 oranında olması gerekiyor.

10 yıl sigorta süresi ve en az 1800 gün prim ödenmiş olması da aranan diğer önemli şartlar arasında yer almaktadır. Prim borcu olan kişilerin de malulen emekli olma hakkından yararlanması mümkün değildir.

İlgili Haberler

Emekli maaşları belli oldu: SSK ve Bağ-Kur emeklileri için rekor zam

Gündem Haberleri

Türkiye kırmızı ve beyaz et tüketiminde Avrupa sonuncusu oldu
Emeklilere müjde var: İndirimin başladığını yetkililer duyurdu
Yargıtay’dan sınırlama geldi: Haftada 4 saat bunu yapmayan yandı!
Schengen vizesine başvuru açıklandı: 6 milyar TL ödeme yapılmış
Belediyeden yeni doğan bebeklere ilk altın! Başvurular bugün açıldı