Birgün'de yer alan habere göre; Osmanlı endüstriyel mirasının önemli örneklerinden biri olan Hasanpaşa Gazhanesi, 1891 yılında Anadolu Yakası’nın havagazı ihtiyacını karşılamak amacıyla açıldı. 1993 yılında İstanbul’da doğalgazın kullanılmaya başlamasıyla üretime son vererek atıl halde bırakıldı.
Gazhane’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2015 yılında başlatılan restorasyon çalışmaları, yeni dönemde tamamlandı.
Öte yandan İstanbul’da bulunan 4 büyük gazhaneden biri olan gazhanenin 1993 yılında kapatıldıktan proje tartışmaları da bu tarihlerde başladı. Bir dönem kömür deposu, otobüs garajı, İETT deposu olarak kullanılan tarihi yapı 1994 yılında, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilmesiyle yıkımdan kısmen kurtuldu. Gazhaneye ne olacağı belirsizliğini korurken 1996 yılında bir grup mahalleli, 8 bin imza topladı.
Böylelikle Gazhane Çevre Gönüllüleri’nin (GÇG) ilk adımı atılmış oldu. GÇG’nin çalışmalarıyla Gazhane’nin bir rant ve kamusallıktan uzak bir mekan haline getirilmemesi için mücadeleye başlandı.
Alanın bir kültür merkezine dönüştürülmesi için 2001 yılında İTÜ’nün hazırladığı proje Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. 2014 yılında ise dönemin İBB yönetimi, Gazhane’nin restorasyonu için ihale açarak uygulama sürecini başlattı. Çalışmaların bu yıl başında bitmesiyle birlikte Gazhane’nin yeni işlevleriyle kullanımı artık yeni İBB yönetiminin sorumluluğuna geçti.
Kültür-sanata kapılarını açacak
Toplam 31 bin 500 metrekarelik bir alanı kapsayan 130 yıllık endüstri mirasında; iklim ve karikatür müzesi, bilim merkezi, sergi alanları, tiyatrolar, kütüphaneler, oyun ve etkinlik alanı ile diğer sosyal alanlar yer alıyor. Yeni bir konseptle kentin kültür-sanat yaşamına kazandırılan tesisin açılışını İmamoğlu yarın saat 19.00’da yapacak. Davetlilere alanın gezdirileceği açılış töreninde, İstanbul Kent Orkestrası da bir konser verecek. Program, ışık ve lazer gösterisiyle noktalanacak.