AKP'nin Ortağı HÜDA PAR’dan Anayasaya Sert Çıkış: '4. Madde Kaldırılsın!'

AKP’nin ittifak ortağı HÜDA PAR, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın değiştirilemez maddelerine karşı sert bir tutum sergiliyor. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, anayasanın 4. maddesine yönelik eleştirilerini bir adım daha ileri taşıdı ve bu maddenin kaldırılması gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinde AKP, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ı katleden Hizbullah'ı terör örgütü olarak tanımayan HÜDA PAR ile ittifak yaparak tarihin en tartışmalı işbirliklerinden birine imza attı. HÜDA PAR’ın parti programında yer alan "Eyalet sistemi, özerklik ve federasyon tartışılabilmelidir", "Şeyh Said’in yakınlarından özür dilenmelidir" ve "'Ne mutlu Türk'üm diyene' yazısı kaldırılmalıdır" gibi ifadeler dikkat çekerken, şimdi de anayasanın 4. maddesine yönelik çıkışları gündeme oturdu.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katıldığı bir programda anayasanın 4. maddesinin gelecekteki kuşakların iradesine ipotek koyduğunu belirterek, bu maddenin kaldırılması gerektiğini savundu. Yapıcıoğlu, açıklamalarında şunları dile getirdi:

"Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim ama anlamamakta ısrar ediyorlar. Biz, anayasanın 4. maddesinin kaldırılmasını istiyoruz. Kameraya bakarak bir kez daha söylüyorum: Anayasa’nın 4. maddesi olmasın. Değiştirilemez maddelerin varlığı, anayasanın esnekliğini ortadan kaldırıyor ve gelecek nesillerin iradesine ipotek koyuyor. Biz, sadece 4. maddeye karşıyız. Diğer maddeler üzerinde birlikte çalışıp yeniden yazabiliriz. Anayasa’da ilk 4 madde değil, 4. madde sorunlu."

Yapıcıoğlu'nun bu sözleri, anayasanın değiştirilemez maddeleri üzerindeki tartışmaları yeniden alevlendirdi ve HÜDA PAR’ın anayasa konusunda radikal taleplerini bir kez daha gözler önüne serdi.

ANAYASA’NIN 4’ÜNCÜ MADDESİ

HÜDA PAR’ın kaldırılmasını istediği ilgili Anayasa maddesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor. O madde şu şekilde:

1. Devletin şekli

MADDE 1– Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

2. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2– Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

3. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı "İstiklal Marşı"dır.

Başkenti Ankara’dır.

4. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4– Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.