At, eşek artık hepsinin kimliği olacak!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, at ve eşeklerin de aralarında olduğu tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesi mecburi hale getirildi. Bakanlığın, Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmeliği,...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, at ve eşeklerin de aralarında olduğu tek tırnaklı hayvanların kimliklendirilmesi mecburi hale getirildi. Bakanlığın, Tek Tırnaklı Hayvanların Tanımlanması ve İzlenmesine Dair Yönetmeliği, 31 Aralık 2019’da yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelik, tek tırnaklıların kayıt altına alınması, hareketlerinin izlenmesi, tek tırnaklı hastalıklarının etkin kontrolünün sağlanması, alakalı birimlerce sağlık, ıslah ve istatistik kayıtlarının daha düzenli tutulması maksadıyla tek tırnaklı hayvancılık işletmelerinin belirlenmesini ve bu işletmelerde bulunan hayvanların tanımlanmasını düzenliyor.

Söz konusu yönetmelik, her yaş grubunda bulunan tek tırnaklıların bireysel olarak tanımlanmasını, tanımlamada kullanılacak taktiği, malzeme tipi ve niteliklerini, numaralama sistemine dair teknik nitelikleri, tanımlanan hayvanlarla bulundukları işletmelerin ve hayvan sahiplerinin kayıt altına alınmasını, bilgisayar destekli veri tabanının kurulması ve işletilmesini, tanımlanan hayvanlar ve bulundukları işletmelerle alakalı bilgi ve verilerin değişimini, sistemdeki tek tırnaklıların hareketlerinin takip ve kontrollerinin sağlanmasını, tek tırnaklıların sağlıklarına ilişkin bilgilerin kaydedilmesini, tanımlanan hayvanlar ve işletmelerin kontrol ve denetimlerini kapsıyor.

SATIŞ YERLERİNE KİMLİKSİZ GİREMEYECEKLER

Yönetmeliğe göre, hayat boyu geçerli olacak tek tırnaklı kimlik belgesinde, hayvanın eşkali, işaret ve nişaneleri kaydedilecek. Belgede, nişane ve işaretlerin çizildiği bir taslak şema ve kimliklendirme ayrıntılarına ilişkin onaylı değişiklikleri açıklayan boş alan da bulunacak. Yönetmeliğe göre kimliklendirilmeyen ve beraberinde kimlik belgesi yahut veteriner sağlık raporu bulunmayan, belgelerinde yanlış bilgi olan tek tırnaklıların hayvan satış yerlerine girişine izin verilmeyecek.

GÜVENLİK İÇİN KULLANILANLARDA KİMLİK ŞARTI YOK 

Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı kapsamındaki kurumlara ait tek tırnaklı hayvanlar için Bakanlık tarafından kimliklendirme koşulu aranmayacak. Bu kapsamda, Türk Silahlı Güçlerinin faydalandığı süvari atları, topçu beygirleri, mekkare katırları ile Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Atlı Polis Birliği'nde bulunan tek tırnaklı hayvanlar da yer alıyor. Bu kurumlar ulusal ve uluslararası spor müsabakalarına katılmak amacıyla talep etmeleri durumunda, bulundukları yere en yakın kimlik belgesi düzenlemeye yetkili kuruluşa başvurarak tek tırnaklı hayvanlara kimlik belgesi temin edebilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Arka Sokaklar'da Mesut ve Hüsnü Çoban Buluşması Ekrana Kilitledi!
TBMM, Fahiş Fiyatlarla Mücadele ve Uluslararası Anlaşmaları Ele Alıyor
Türkiye Genelinde Bulutlu Hava: 18 İl için Sarı Kodlu Uyarı!
İstanbul'daki 1 Mayıs Gösterilerinde 65 Şüpheliden 38'i Tutuklandı
Kadın Cinayetleri Raporu: Evli Kadınların Yüzde 59'u Eşleri Tarafından Öldürüldü