AYM 'yüksek sesli ezan' şikayetini "kabul edilemez" buldu

Anayasa Mahkemesinin, evinin çevresindeki cami ve  mescitlerden sabahsaatlerinde yüksek sesli ezan okunmasından rahatsız olan yurttaşın yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez bulmasına ilişkin kararının  gerekçesi açıklandı.  İzmir'in...

Anayasa Mahkemesinin, evinin çevresindeki cami ve  mescitlerden sabahsaatlerinde yüksek sesli ezan okunmasından rahatsız olan yurttaşın yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez bulmasına ilişkin kararının  gerekçesi açıklandı. 
 
İzmir'in Göztepe semtinde ikamet eden başvurucu, evinin çevresinde  bulunan cami ve mescitlerden sabahın erken saatlerinde hoparlörlerle yüksek sesli  ezan okunmasından uykusunun bölündüğünü, mensubu olmadığı bir dinin ibadetine  zorlandığını ve rahatsız olduğunu dile getirdi. Bundan kaynaklanan manevi zararının giderilmesi için idareye başvuran  ve başvurusu reddedilen kişi, bu işlemin iptali istemiyle açtığı davaların da  reddedilmesi üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, başvuruyu kabul edilemez buldu.  Yüksek Mahkemenin gerekçesi, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Başvuruyla ilgili Adalet Bakanlığınca Anayasa Mahkemesine gönderilen  görüşte, "çoğunluğu Müslüman olan Türkiye'de ibadete çağrı aracı olarak kullanılan  'ezan'ın, İslam'ın tüm mezheplerinde kabul edildiği, ayrımcı bir yönünün  olmadığı, toplumun birçok kesimi tarafından içselleştirilmiş ve kültürünün  parçası haline gelmiş bir uygulama olduğu, gelinen tarihsel süreç içinde ezan  okunması hususunda devletin negatif yükümlülüğünün bulunduğu" belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!