Bakan Karaismailoğlu: Kanal İstanbul, müsilaj sorununu bitirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bir televizyonda Kanal İstanbul'un müsilajı (deniz salyası) bitireceği görüşünü savundu.

Kanal İstanbul projesi için "Türkiye'nin stratejik hamlesi" ifadesini kullanan Karaismailoğlu, "Boğazdan 43 bin gemi geçiyor, yük miktarı çok arttı, gemi boyutları büyüdü. Dünyadaki ticaret hacmi 12 milyar ton. 10 yıl içinde 35 milyar tona çıkacağı söyleniyor. 2050’de boğazdan 78 bin gemi geçecek. Bunların boğazdan geçmesi mümkün değil; kapasite yıllık 25 bin. Bu sefer gemiler Karadeniz ve Marmara’da 16-30 saat arasında bekleyecek. Bu da maliyetleri artırınca Kanal İstanbul’u tercih edeceklerdir. Süveyş kanalının bir gün kapalı kalmasının dünya ekonomisine maliyeti 9 milyar dolardı” diye konuştu.

"Kanal İstanbul, müsilaj sorununu bitirecek"

Kanal İstanbul projesiyle Marmara Denizi'ndeki suyun kalitesinin artacağını ve bunun da deniz salyasını bitireceğini savunan Bakan Karaismailoğlu şöyle dedi:

Karadeniz Marmara’ya göre çok daha temiz. Kanal İstanbul yapıldığında Karadeniz’e akan nehirlerin Marmara’ya karışması söz konusu. Bu da Marmara’daki su kalitesini artırıp deniz salyasını da bitirecek. Manipülasyonlar var; su kaynaklarının etkileneceği söyleniyor. Sazlıdere barajı İstanbul’un yüzde 2.8’ine denk geliyor. İstanbul’un su rezervine Kanal İstanbul ile Piriççik ve Kahramadere barajları ile daha fazla katkı sağlayacağız. Toplam maliyeti 15 milyar dolar. Üzerinde 6 köprü var; fiyata bunlar dahil, 5 yılda tamamlayacağız.

Peki Çevre Mühendisleri Odası ne diyor?

Çevre Mühendisleri Odası, müsilaj sorununa ilişkin yayımladığı raporda sorunun sadece İstanbul ve Marmara'nın sorunu olmadığını söylüyor. Yayımlanan raporda; Karadeniz'in müsilaj sorunundan bağımsız olmadığı, sadece su sıcaklığının henüz belli bir düzeye çıkmadığı için görünür hale gelmediği ifade ediliyor.

Yapılan açıklamada, Kanal İstanbul ile ilgili olarak ise şu ifadelere yer verildi:

Bu coğrafyada yeyerince katliam yapılmıştır. Bu coğrafyaya yeni bir yük getirecek, ekolojik dengeleri alt üst edip yeni katliamlara yol açacak Kanal İstanbul ve çevresinde planlanan yeşil sermayenin gettosu çılgınlığından vazgeçilmelidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Takımdan Sonra Mont Aldı! Acun Ilıcalı'nın Montunun Fiyatı Gören Şok Oldu!
Düğünde Altın Rekoru Kırıldı! Gelin ve Damada Takılan Altınları Duyunca Çok Şaşıracaksınız!
İstanbul'da Korku Dolu Anlar! 3 Gökyüzü Olayı Aynı Anda Yaşandı!
Gıda İle Temas Eden Plastik Malzemelerde Yeni Düzenleme
Bu Cennet Köşe Türkiye'den: Herkes Serinlemek İçin Oraya Akın Ediyor