Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "İlk 20 metre derinlikte artık müsilaj yok. Sonraki 10 metrede var. Yine dipten yüzeye doğru gidildiğinde ilk 30 metrede müsilaj kalmadı. Marmara'da denize girilip balık yenilebilir" açıklamasını yaptı. Kurum, "Orta kademede müsilaj sıkışmış durumda. Bilim insanlarımız Marmara Denizi'nde yeni bir müsilaj oluşumunu beklemediklerini ifade ediyorlar" diye konuştu.
Çevre Mühendisleri Odası ne diyor?
Çevre Mühendisleri Odası ise geçtiğimiz ay hazırladığı raporda; denizlerin sıcaklık gradyanları nedeniyle oluşabilecek akıntıların, müsilajı görünmez hale getirebileceğini hatırlatarak "Bu sorunun çözüldüğü anlamına gelmez" ifadelerini kullanmıştı. Müsilajın görünmez hâle gelmesinin ya da yüzeyden temizlenmesinin sorunu çözmediği ifade edilmişti.
Müsilaj nasıl oluşuyor?Çevre Mühendisleri Odası; karbon, azot ve fosforun müsilajı oluşturan canlıların gıdası olduğunu söyleyerek suyun sıcaklığı artınca bu kirleticilerle zenginleşen ortamda müsilajı oluşturan canlıların üremesi için uygun ortam oluştuğunu ifade etti. Bu nedenle de müsilajı oluşturan canlılarda bir nüfus patlaması görüldü. Sıcaklık veya kirleticilerden birinin uygun miktarda olmadığı ortamda ise müsilaj oluşmuyor.