Çin, Mars'ta sürdürülebilir bir insan varlığı inşa etmek istiyor

16 Haziran Çarşamba günü Rusya'nın St. Petersburg kentinde gerçekleşen Global Space Exploration (GLEX) konferansında konuşan üst düzey bir Çinli uzay endüstrisi yetkilisi, ülkesinin gözünü Mars'a diktiğini gösteren açıklamalar yaptı.

Geçtiğimiz haftalarda Zhurong uzay aracını Mars yüzeyine indiren Çin, bu alanda çok önemli bir başarı elde etmişti. Fakat Çin'in Mars'a olan ilgisi sadece araştırma yapacak olan robotlar göndermekle sınırlı değil.

Çin Fırlatma Aracı Teknolojisi Akademisi (CALT) başkanı Wang Xiaojing, konferans izleyicisine daha önce kaydedilmiş bir konuşma aracılığıyla Çin'in Mars'ta sürdürülebilir insan misyonları için en iyi seçenekleri araştırdığını söyledi.

Wang, Çin'in 2029'un başlarında başlatılması planlanan Mars'tan örnek getirme görevinin bile ötesinde daha büyük planları olduğunu belirtti.

Üç aşamalı plan

Çin, ilk aşamada Mars'ta robotlar aracılığıyla insanların gelişi için hazırlıklar yapma hedefinde. İnsanlardan önce gelen robotlar burada yeraltı suyunun çıkarılması ve oksijen üretilmesi gibi sorunları çözecek. İnsanların gelişi için yörüngesel bir platform oluşturacak.

İkinci aşamada gezegenin yüzeyinde bir Mars üssü kurulacak.

Üçüncü ve son aşamada ise Dünya'dan Mars'a gitmek üzere büyük çaplı bir filo yola çıkarılacak. Böylece büyük ölçekli geliştirme ve kaynakların kullanımı ile kolaylaştırılan bir "ekonosfer" oluşturulması öngörülüyor. 

Wang, Çin'in ana uzay müteahhidi China Aerospace Science and Technology Corporation'a (CASC) ait olan CALT'ın görev mimarisi üzerine kapsamlı araştırmaları tamamladığını açıkladı. Bu, mevcut fırlatma zamanlarına, uzay aracının Mars'a ulaşmak için kullanabileceği yörünge türlerine ve kısa ve uzun süreli konaklamalara ve düzenli, tekrarlanan ziyaretlere izin vermek için en uygun itiş sistemine bakmayı içeriyor.

İnsanlı Mars görevlerine başlamak için bir zaman çizelgesinden söz edilmedi. Çin 2030'larda Ay'a insanlı görevler hedefliyor, bu nedenle mürettebatlı Mars misyonları çok daha uzak tarihlerde olacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!