Çizme’de demokrasi sorunu?

Aslı Kayabal / İTALYA5 Yıldız Hareketi ve Lig partilerinin liderleri Luigi di Maio ve Matteo Salvini, Mattarella’nın veto kararını sert bir dille eleştirerek Cumhurbaşkanının görevden alınması ve yeniden seçimlere gidilmesini...

Aslı Kayabal / İTALYA
5 Yıldız Hareketi ve Lig partilerinin liderleri Luigi di Maio ve Matteo Salvini, Mattarella’nın veto kararını sert bir dille eleştirerek Cumhurbaşkanının görevden alınması ve yeniden seçimlere gidilmesini öneriyor.

5 Yıldız Hareketi ve Lig partisi 4 mart seçimlerinin ardından bir koalsiyon hükümeti kurmak için yola çıktı. “Değişim hükümeti'' diye sunulan koalisyonun başbakan adayı avukat ve öğretim üyesi Giuseppe Conte’ydi.
 
Cumhurbaşkanı Mattarella, ekonomi bakanı adayı Paolo Savona’yı veto etme gerekçesini, “Ekonomi Bakanlığı için İtalya’nın avrodan çıkmasına neden olabilecek bir çizginin destekçisi görülmeyen bir ismin uygun olacağını düşündüm'' diyerek açıkladı. Dün gece gelen bu açıklamanın ardından Çizme’de hükümet kurma görüşmeleri donma noktasına gelirken başbakan adayı Giuseppe Conte, hükümeti kurma görevini iade etti.  

''MATTARELLA AZLEDİLSİN!’
5 Yıldız Hareketi’nin lideri Luigi di Maio, Mattarella’nın “akıl almaz bir karar “aldığına dikkat çekerek halkın tepkisini önlemek için cumhurbaşkanının azledilmesi gerektiğini savundu. 

İtalya’da büyük bir demokrasi sorunu yaşandığına vurgu yapan Di Maio, “5 Yıldız Hareketi ve Lig, parlamentoda çoğunluğa sahip. Biz hükümet kurmaya hazırdık ama bize ''olmaz’ dediler.  İtalya’da seçim yapmak anlamsız çünkü sonuçta hükümete rating kurumları, finans ve bankacılık karar veriyor'' dedi. 

Lig lideri Matteo Salvini ise Cumhurbaşkanı Mattarella’ya olan tepkisini şöyle dile getirdi, “Mattarella, AB’den gelen baskılar sonucu veto uyguladı. İtalya kimsenin kolonisi değil, Almanların, Fransızların finans dünyasının kölesi değiliz.''. 

Yeni bir hükümet krizinin eşiğindeki İtalya’da Mattarella gelecek saatlerde nasıl bir yol izleyeceğini duyuracak.  Mattarella’nın IMF Türkiye Masası eski şefi Carlo Cottarelli’yi bugün cumhurbaşkanlığına çağırması bekleniyor. Mattarella’nı n Cottarelli’ye bir teknokratlar hükümeti kurma görevi vermesi bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'deki WCK Saldırısının Ardından Yardım Çalışmaları Yeniden Başladı
Varşova'daki Sinagog Saldırısı: Polonya Liderleri Kınadı, Antisemitizme Karşı Bir Duruş
TikTok Anketi: ABD Halkının Çoğunluğu Yasak İhtimalini Destekliyor
Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi