Cumhur İttifakı’nda çatlak: Mustafa Destici’den AK Parti’nin yasa tasarısına rest

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Destici, “Teklifin içinde beğendiğimiz olması gereken maddeler var. Kastım %7 maddesine… Ben %7 maddesine oy vermem…” ifadesini kullandı.

BBP lideri Mustafa Destici’nin, Adalet Komisyonu’nun elindeki işleri henüz tamamlayamamasından ötürü TBMM’ye gelmesi gelecek aya kalan Siyasi Partiler ve Seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler için “Bu haliyle kalırsa teklife oy vermem” dedi.

Destici kastının seçim barajının yüzde 7’ye düşürülmesine ilişkin madde olduğunu söyleyerek, “Bu Cumhur İttifakı’ndan çekileceğim anlamına da gelmesin. İttifaka devam ederim lakin bu haline oy vermem…” diye konuştu.

HaberTürk yazarı Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Destici, “Teklifin içinde beğendiğimiz olması gereken maddeler var. Kastım %7 maddesine… Ben %7 maddesine oy vermem…” ifadesini kullandı.

Destici, daha önce de ittifak sisteminde barajın bir öneminin kalmadığını, %3 olması gerektiğini dile getirmiş, %5 olmasına da olumlu bakacaklarının mesajını vermişti.

Sarıkaya, MHP’nin hukuk işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın seçim kanunu yasasının görüşüleceği tarihle ilgili “Şubat sonunu planlamıştık. Ancak Komisyon’un iş yükü nedeniyle Mart başına kaldı. Teklif 15 maddeden oluşuyor, yeni bir ekleme yok” sözlerini aktardı.

SEÇİM KANUNU’NDA NELER VAR?

AKP ve MHP’nin üzerinde çalıştığı Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu’nun içeriğinde, seçim barajının yüzde 7’ye düşürülüp partiler arası milletvekili transferlerinin önlenmesi var. Teklif 15 maddeden oluşacak. Düzenleme ile seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 7’ye çekilecek. Milletvekillerinin seçim sonrası başka bir partiye geçişinin önü kapatılacak.

41 ilde örgütlenmesini tamamlayan partiler seçime katılabilecek. Nispi temsil sistemi devam edecek.

Meclis’te grup kuran partilerin seçime girme hakkı kazanmasına yönelik uygulamaya son verilecek. Bu yolla, partilerin grup kurmak için milletvekili transfer etmelerinin önüne geçilecek. Partilere hazine yardımı, seçimde yüzde 3 oy alma koşulu ile devam edecek.

Teklifte Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyuma yönelik teknik düzenlemeler de yer alacak. Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler 1 yıldan önce gerçekleşecek seçimde uygulanamıyor. Bu nedenle düzenlemenin haziran ayından önce yasalaşması gerek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Elle Yapılıyor, 25 Dakika Bekletiliyor: Taleplere Yetişemiyor!
Meteoroloji'den açıklama: Salıdan itibaren sıcaklıklar artacak
Çikolatadaki kriz onu da vurdu: Sıvı altında kıtlık alarmı!
'Kobra Murat'ın Nasıl Ortaya Çıktığını Bir Bir Anlattı!
Jean Paul Sartre ve Aime Cesaire!