DSÖ’den Maymun Çiçeği Virüsü Üzerine Kritik Uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün yayılma hızını ve küresel sağlık üzerindeki etkilerini göz önünde bulundurarak acil durum ilan etti. DSÖ, bu kararını virüsün Afrika dışında ilk kez İsveç'te tespit edilmesinin ardından aldı ve uluslararası topluma birlik çağrısında bulundu.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NDEN MAYMUN ÇIÇEĞI VIRÜSÜ İÇIN KÜRESEL ALARM: İLK VAKALAR İSVEÇ'TE TESPIT EDILDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Maymun Çiçeği virüsünün (mpox) Afrika dışında ilk kez İsveç'te tespit edilmesinin ardından acil durum ilan etti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bu gelişmenin ardından, virüsten etkilenen ülkelere "birlikte hareket etme" çağrısında bulundu.

BIRLIKTE HAREKET ETME ÇAĞRISI

Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya platformunda paylaştığı mesajda, İsveç'te ortaya çıkan ilk vakaların, ülkelerin virüsle birlikte mücadele etme gerekliliğini vurguladığını belirtti. Ghebreyesus, tüm ülkeleri, virüsün yayılmasını kontrol altına almak amacıyla denetimleri artırma, veri paylaşma ve bulaşma dinamiklerini daha iyi anlamak için işbirliği yapmaya davet etti. Ayrıca, aşı gibi önemli sağlık araçlarının paylaşılmasını ve önceki halk sağlığı krizlerinden alınan derslerin mevcut salgına uygulanmasını teşvik etti.

ACIL DURUM KARARI

14 Ağustos'ta DSÖ Acil Durum Komitesi'ni toplayarak Maymun Çiçeği virüsünü değerlendiren Ghebreyesus, komitenin virüsün uluslararası önem taşıyan bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğuna dair tavsiyesini kabul ettiğini açıkladı. DSÖ, bu tavsiyenin ardından acil durum ilan etti ve ülkeleri krizle mücadelede koordineli hareket etmeye çağırdı.

Afrika Birliği de, kıta çapında virüsün yayılmasını durdurmak için acil durum ilan ettiğini duyurdu.

BULAŞMA VE BELIRTILER

Maymun Çiçeği virüsü, enfekte olmuş hayvanlar, özellikle kemirgenler ve hasta bireylerden insanlara bulaşabiliyor. Virüs, vücut döküntülerine dokunarak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanarak ve vücut sıvılarıyla temas yoluyla yayılabiliyor. Virüsün belirtileri, enfeksiyondan 5 ila 21 gün sonra ortaya çıkabiliyor ve genellikle yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklarla kendini gösteriyor.

TEDAVI VE ÖNLEMLER

Hastalığın özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor; ancak antiviral ilaçlarla tedavi edilebiliyor. Vakaların çoğu hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde iyileşiyor. Virüsün yayılmasını önlemek için hijyen kurallarına uyulması ve sağlık önlemlerinin alınması büyük önem taşıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.