Dünyada istihdam açığı

Batı ülkelerinde Almanya’da tesisatçı, Avustralya’da mühendis, Kanada’da hemşire, Fransa’da duvar ustası, İtalya’da otel ve restoran çalışanı eksikliği duyulan meslek gruplarının başında geliyor.

OECD’nin temmuz ayında yayınladığı rapora göre de, 2021'in sonunda ABD, İngiltere, Avustralya ve Kanada'da salgın öncesi döneme oranla özellikle bazı meslek dallarında istihdam açığı önemli ölçüde arttı.

Bazı sektörlerde yaşanan eleman sıkıntısı, aynı zamanda birçok şirketin işleyişinin aksamasına yol açıyor. Avustralya'nın “Sunshine Coast”unda, Wisconsin'deki eczanelerde eczacı eksikliği, Kanada’nın Alberta kentindeki hastanelerde doktor eksikliği hizmetlerin önemli ölçüde aksamasına yol açıyor.

Euronews'in haberine göre Almanya’da bilgisayar yazılımı konusunda faaliyet gösteren “Currentsystem23” şirketinin yöneticisi Michael Blume, AFP’ye kalifiye eleman bulma konusunda ciddi sıkıntı çektiklerini belirterek, “Nereye bakarsanız bakın, her yerde vasıflı işgücü sıkıntısı var" diye konuştu.


ABD'DE 11 MİLYONLUK İSTİHDAM AÇIĞI
"Çalışan arıyoruz” pankartlarının her yerde göze çarptığı ABD’de istihdam açığıyla ilgili rakamlar diğer ülkelere göre çok daha fazla çarpıcı. Restoranların veya otobüslerin önünde yer alan ilanlar artarken; ülkede temmuz sonu itibarıyla 11 milyondan fazla istihdam açığı olduğu tahmin ediliyor. Teksas'ta en önemli açık eğitim alanında.

İtalya'da oteller ve restoranlar veya Kanada'da sağlık gibi çeşitli sektörlerde ise kalifiye işgücü sıkıntısı endişe verici bir şekilde ortaya çıkıyor.

Bazı Batı ülkeleri ise istihdam sorununu hafifletebilmek için göçmen işçilerin alımıyla ilgili kuralları gevşetme yoluna gitti.

Avustralya, İspanya yaz aylarında oturma ve çalışma izni olmayan göçmenlere yönelik kurallarını gevşetme yoluna giderken, Almanya vize verme koşullarını hafifletmeyi gündemine aldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kafe ve restoranlarda bu ibareye rastlarsanız ödeme yapmayın!
Karpuz kelek çıkarsa tüketiciler 20 bin lira kazanabiliyor!
200 TL banknot 132 dolar ederken şimdi ise 6 dolara kadar geriledi
Çalışanın fazla mesaisine yasak geldi
Ev alacaklara haber: Konut fiyatlarının düştüğü bölgeler açıklandı