Nature Geoscience'ın 3 Haziran'daki sayısında yayınlanan bir araştırma, Dünya'nın çekirdeğinin son bir milyar yıldır, her yıl azar azar büyümekte olduğunu ortaya koydu.
Dünya'nın çekirdeği ortalama olarak her yıl, bir milimetre büyümekte. Hem de dengesiz bir şekilde büyümekte. Yeni demir kristalleri, çekirdeğin doğu tarafında, batı tarafına kıyasla daha hızlı şekillenmekte.
Berkeley'deki California Üniversitesi'nde bir sismolog olan baş çalışma yazarı Daniel Frost, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, şu ifadeleri kullandı:
"Dış çekirdekteki sıvı demirin hareketi, iç çekirdekten ısıyı uzaklaştırarak donmasına neden oluyor. Yani bu, dış çekirdeğin doğudan [Endonezya'nın altında] batıdan [Brezilya'nın altında] daha fazla ısı aldığı anlamına geliyor."
Frost, gezegenimizin diğer tüm katmanlarına bakmadan bunu söylemek zor, dedi ve şu açıklamayı yaptı:
"Dünyadaki her katman, üstündekiler tarafından kontrol edilir ve altındakileri etkiler. İç çekirdek, daha fazla katman ekleyen bir kartopu gibi, sıvı dış çekirdekten yavaş yavaş donuyor. Dış çekirdek daha sonra üstündeki manto tarafından soğutuluyor."
Araştırmacılar, sismik anizotropi olarak bilinen bu tutarsızlığı on yıllardır biliyorlar, ancak mevcut verilerle tutarlı bir açıklama bulamadılar.