Dünya'nın çekirdeği dengesiz bir şekilde büyüyor

Gezegenimizin çekirdeği büyümeye devam ediyor ve üstelik bu, dengesiz bir şekilde gerçekleşiyor. Bilim insanları henüz bir açıklama bulabilmiş değiller.

Nature Geoscience'ın 3 Haziran'daki sayısında yayınlanan bir araştırma, Dünya'nın çekirdeğinin son bir milyar yıldır, her yıl azar azar büyümekte olduğunu ortaya koydu.

Dünya'nın çekirdeği ortalama olarak her yıl, bir milimetre büyümekte. Hem de dengesiz bir şekilde büyümekte. Yeni demir kristalleri, çekirdeğin doğu tarafında, batı tarafına kıyasla daha hızlı şekillenmekte.

Berkeley'deki California Üniversitesi'nde bir sismolog olan baş çalışma yazarı Daniel Frost, WordsSideKick.com'a verdiği demeçte, şu ifadeleri kullandı:

"Dış çekirdekteki sıvı demirin hareketi, iç çekirdekten ısıyı uzaklaştırarak donmasına neden oluyor. Yani bu, dış çekirdeğin doğudan [Endonezya'nın altında] batıdan [Brezilya'nın altında] daha fazla ısı aldığı anlamına geliyor."

Frost, gezegenimizin diğer tüm katmanlarına bakmadan bunu söylemek zor, dedi ve şu açıklamayı yaptı:

"Dünyadaki her katman, üstündekiler tarafından kontrol edilir ve altındakileri etkiler. İç çekirdek, daha fazla katman ekleyen bir kartopu gibi, sıvı dış çekirdekten yavaş yavaş donuyor. Dış çekirdek daha sonra üstündeki manto tarafından soğutuluyor."

Araştırmacılar, sismik anizotropi olarak bilinen bu tutarsızlığı on yıllardır biliyorlar, ancak mevcut verilerle tutarlı bir açıklama bulamadılar.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Apple’ın gelirleri azaldı: iPhone satışları yüzde 10 düştü!
Spam e-postalar toplam trafiğin yarısına yakın!
Google Fotoğraflar’dan efsane özellik: İstediğiniz yüzleri engelleyebilirsiniz!
Güneş'in bu halini daha önce hiç görmediniz!: İşte Güneş'in büyüleyici görüntüleri!
Para sayma makinesi nasıl çalışır?: İşte detaylar