Görüşme sonrası çıkan uzlaşıyla birlikte AKP iktidarının aylardır üzerinde çalıştığı torba kanuna eklemeler yapılabileceği ifade ediliyor.
Sözcü’den Başak Kaya’nın haberine göre, torba yasada vergi sisteminde zenginden daha fazla vergi alınması ve dar gelirliye doğalgazda sübvansiyon sağlanması planlanıyor. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları teşvik edilecek ve bazı vergi muafiyetleri kaldırılacak. Kripto para gibi sermaye piyasası işlemlerine vergi getirilmesi de tartışılıyor.
Mevzuatın baştan sona ele alındığı torba yasa ile gelire göre doğalgaz tarife dönemi başlatılacak. Geliri iyi olan faturanın tamamını öderken, dar gelirli ise faturanın üçte birini verecek.
Ekonomiye bir katkısı olmadığı değerlendirilen bazı vergi muafiyetlerinin kaldırılması da gündemde. Bu yolla bütçe gelirleri artırılarak yoksul kesimlerin desteklenebilmesi için kaynak oluşturulması hedefleniyor.
Söz konusu iki liderin görüşmesinde Özel’in asgari ücrete temmuzda ara zam talebini, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını, çay ve hububat üreticileri başta olmak üzere beklentilerin altında kalan alım fiyatlarını, atanmayan öğretmenleri, özel okul öğretmenlerinin sorunlarını, staj ve çıraklık mağdurlarını, emeklilikte aşama bekleyenlerin durumunu, kira yardımı ve depremzedelerin sıkıntılarını gündeme getirdiği öğrenilmişti. Özel’in tüm bu ekonomik beklentilerin karşılanması için makro bir çözüme gereksinim olduğunu belirterek, adaletli bir vergi sistemi için tüm siyasi partilerin katılımıyla Meclis’in çalıştırılmasını teklif ettiği kaydedilmiş; Özel’in çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmasının esas olduğunu, bunun yanında mevcut bütçenin gelir ve giderleri üzerinde de mali çalışma yapılması ve adaletsizliği giderecek tedbirler alınması gerektiğini söylediği ifade edilmişti. Bu çerçevede, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile CHP’nin ekonomi kadrolarının, adaletli bir vergi sisteminin oluşturulması talebi mevzusunda bir araya gelebileceği bildirilmişti.