Ev Sahibi ve Kiracılar için Yeni Dönem Başlıyor: e-Devlet Üzerinden Doğrudan Tespit Edilecek!

Ev sahipleri ve kiracılar için önemli bir dönemeç yaklaşıyor. Yeni düzenlemeye göre, kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden yapılacak ve tüm belgeler elektronik imza ile onaylanacak. Bu değişiklik, kira sözleşmelerinin dijital ortamda daha güvenli ve hızlı bir şekilde düzenlenmesini sağlayacak.

ANKARA ÜNIVERSITESI'NDEN E-KIRA SÖZLEŞMESI UYGULAMASINA DAIR BILGILENDIRME

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, e-kira sözleşmesi uygulaması hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Tanrıvermiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2023 yılı itibarıyla 1,8 milyon ev sahibinin beyanda bulunduğunu, ancak ortalama 3,7 milyon ev sahibinin asgari beyanname vermediğini vurguladı.

YENI KIRA SISTEMININ DETAYLARI

Tanrıvermiş, e-kira sözleşmelerinin sağladığı avantajları şu şekilde açıkladı:

"Kira sözleşmelerinin Merkezi Takip Sistemi'ne entegre edilmesi, ev sahipleri ve kiracılar için daha şeffaf bir piyasa ortamı yaratacak. Bu, kira sözleşmelerinin kayıt dışı olmasının önüne geçilmesine yardımcı olacak. Kamu otoriteleri ve uzmanlar, yerleşim yerlerindeki kiralık konut ve iş yerlerini daha etkin bir şekilde inceleyebilecek ve fahiş kira artışlarını tespit edebilecek.

Bu sistem ayrıca, konut piyasasındaki kira, boşluk ve aidat gibi verilerin daha doğru ve güvenilir bir şekilde elde edilmesini sağlayacak. Kiralanan gayrimenkullerin kayıt altına alınması, beyanname sınırının dışında kalan konutların ve emsal kira üzerinden vergilendirilmesi gereken maliklerin kolaylıkla tespitine olanak tanıyacak. Böylece gayrimenkul sermaye gelirinin daha rasyonel bir şekilde vergilendirilmesi mümkün olacak ve vergi gelirlerinde önemli bir artış sağlanacak."

E-KIRA KONTRATI

Tanrıvermiş, dijitalleşen kira sözleşmelerinin işlemleri hızlandırarak gayrimenkul yatırımlarını daha cazip hale getireceğine dikkat çekti:

"Düzenleme ile kiracı ve ev sahibi arasında yapılacak sözleşme, doğrudan ev sahibi veya yetkilendirdiği gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden web tapu bağlantısı kurularak gerçekleştirilmeli. Kiracı ve kefiller de elektronik imza ile onaylamalıdır. Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı aracılığıyla yapılabilmesi için öncelikle mevzuatta yeni bir düzenleme yapılması, malikin talep etmesi durumunda kefillerin ıslak imza yerine elektronik imza kullanması ve depozito bedelinin sözleşmede belirtilmesi gerekmektedir."

7 MILYON KONUTTA CINS DEĞIŞIKLIĞI YAPILMADI

Geçiş sürecinde konut cinsi değişikliğinin yapılması gerektiğini belirten Tanrıvermiş, mevcut konut varlığının ortalama 7 milyonunun henüz cins değişikliğine gitmediğini ifade etti. Bu durum, e-Devlet üzerinden tapu sayfasına bağlanılarak sözleşmelerin doğrudan malik veya vekalet verilecek danışman tarafından hazırlanmasını engelleyebilir.

E-DEVLET SISTEMINDEN KIRA BEDELLERI İZLENECEK

Tanrıvermiş, "Kira bedelinin sistem üzerinden görünmesi, kiracılara ve ev sahiplerine bölgelerindeki piyasa koşulları hakkında doğru ve güncel bilgi sağlayacak. Ayrıca, e-Devlet sisteminden kira bedellerinin izlenmesi, aşırı artışların tespit edilmesine ve gerekli müdahalelerin yapılmasına olanak tanıyacak. Bu, fahiş kira artışlarının önlenmesine yardımcı olacak" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.