Ev sahipleri kiracılarını çıkarmak için artık bu yöntemi kullanıyor

Ev sahibi ile kiracılar arasındaki en büyük mesele evin tahliye edilmesi... Kiracılar yeni taşınacakları evlerin kirasının daha yüksek olacağı için evden çıkmak istemezken ev sahipleri ise kiracılarını çıkarmanın yollarını arıyor. Peki bir kiracı hangi hallerde evden çıkarılabilir?

Ev sahibi ile kiracılar arasında en sık yaşanan sorun, kiracının evden tahliye edilmesi konusudur. Kiracılar, yeni taşınacakları evlerin kirasının daha yüksek olacağı endişesiyle evden çıkmak istemezken, ev sahipleri ise kiracılarını evden çıkarmanın yollarını aramaktadır. Peki bir kiracı hangi durumlarda evden çıkarılabilir?

MAHKEMELERDE YOĞUNLUK

Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşmazlıklar nedeniyle açılan davalar, adliyelerde büyük bir yoğunluğa neden olmaktadır. Kiranın ödeme günü, ödemenin yapılma şekli ve evin içindeki bakım gibi konular, iki taraf arasında sıkça anlaşmazlıklara yol açmaktadır. Son iki yıldır ise özellikle artan kiralar nedeniyle kiracıların aynı evde kalmak istemesi ve ev sahiplerinin 'çıkın' taleplerine uymamaları, anlaşmazlıkların başlıca sebebi haline gelmiştir.

EV SAHİBİNİN AÇABİLECEĞİ DAVALAR

Hem kiracıların hem de ev sahiplerinin kendilerini haklı görmeleri nedeniyle çıkan tartışmalar, sıklıkla adli olaylara dönüşebilmektedir. Yasalara göre ise kiracıyı hızlı bir şekilde tahliye etmenin bir yolu yoktur. Kira sözleşmesinin süresi dolmuş olsa bile, bu tahliye sebebi olarak kabul edilmemektedir. Ancak ev sahiplerinin kullanabileceği bazı yasal yollar bulunmaktadır.

Ev sahipleri, dava açarak kiracılarının 10+1 yılın sonunda tahliyelerini talep edebilir veya yeni bir sözleşme ile kira bedelini değiştirebilir. Ayrıca, ev sahibinin birinci dereceden bir akrabasının oturması için evi tahliye ettirme hakkı bulunmaktadır. Ancak bu durumda, ev sahibi 2 yıl boyunca evi başka birine kiraya veremez ve evin boş tutulması gerekmektedir.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ

Ev sahipleri, evde yapmak istedikleri tadilatlar nedeniyle kiracının evi boşaltmasını talep edebilir. Ancak bu durumun sözleşmede belirtilmiş olması gerekmektedir. Ev sahibi, tahliye taahhütnamesi ile kiracısını çıkarabilir. Ancak açılan davalarda, kiracı kirasını düzenli ödüyorsa ve eve zarar vermemişse, ev sahibinin işi zorlaşmaktadır.

KİRA TESPİT VE UYARLAMA DAVALARI

Ev sahibinin açabileceği davalar arasında kira tespit davası ve kira uyarlama davası bulunmaktadır. Kiranın çevredeki konutlara göre çok düşük kalması durumunda bu davalar açılabilir, ancak bunun için 5 yıl geçmesi gerekmektedir.

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.