Evde saç boyama
Genellikle kadınların depresyona girdiğinde saçlarının rengini sürekli değiştirdiği söylenir.Bazen durum böyle olsa da kuaför kazaları,istenmeyen rengin elde edilmesiyle ortaya çıkan boya renkleri yüzünden günümüzde çoğu insan artık kendi kendine evde saç boyamaya daha da eğilimli oldu.
Saç boyamak ,artık cinsiyet ayırdetmeksizin çoğumuzun yaptığı bir eylem hatta aktivite haline geldi.Evde kızkıza toplanıp saç boyama partileri verilir oldu.Peki bizler saç boyamayı bu kadar severken saçlarımızın yanmaması için nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle dikkat etmemiz gereken en önemli adım boyaya alerjimizin olup olmadığıdır.Eğer cildinizde,saç derinizde egzama olarak tabir ettiğimiz pul pul dökülmeler var ise muhtemelen boya saç derinize iyi gelmeyecektir.Aldığınız boyadan içinden çıkan oksidan kremi, yine içinden çıkan az miktarda boyayla karıştırın.Önce kulak arkanızda veya dirsek içinizde bezelye kadar sürün sürerken eldiven veya boya fırçası dilerseniz eski usul bir diş fırçası da kullanabilirsiniz.
Daha sonra boyayı teninizde 1-2 saat kadar bekletip yıkayın .Eğer sürdükden 15-20 dakika sonra aşırı bir yanma, kaşıntı ve kızarıklık gibi reaksiyonların oluşmaya başladığını görür iseniz hemen sürdüğünüz bölgeyi yıkayın ve elinizdeki en temiz içerikli nemlendirici kremi bölgeye uygulayın.
Eğer belirttiğimiz bu reaksiyonlardan herhangi birini vücudunuz göstermezse bir sorun yok demektir.Bölgeye sürdüğünüz boyayı yıkayıp işe koyulabilirsiniz.
Evde saç nasıl boyanır?
Evde saç boyamadan önce eğer elinizde mevcut ise vazelin krem eğer mevcut değilse mutlaka herhangi birkremi saç ile yüzünüzün birleştiği bölgelere,kulak çevresine,kulak arkasına,alnınıza,ensenize sürün.Bu işlem boyanın yalnışlıkla değebileceği bölgeleri daha sonra kolaylıkla temizlemenize çokça fayda sağlıyacaktır.
Daha sonra marketten aldığınız boya kutusunu açıp içerisindeki oksidan kremi ve boyayı kullanmadığınız bir kaba dökün,dilerseniz kozmetik marketlerde satılan boya kaplarından da edinebilirsiniz.Bazı market boyalarının içerisinde sadece krem boyayı döküp çalkalıyarak kullanabileceğiniz boya kutuları da mevcuttur bu yöntemlede saçlarınızın diplerini oldukça kolay boyayabilirsiniz.
Saç boyarken bir diğer dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise eğer saç da komple bir renk değişimi hedefliyor iseniz,boyayı saça uygularken renklerin blok halinde durmamasıdır.Bunun için birinden yardım alabilir veya boya yaparken boyayı arada elinize alıp saçlarınızın kuru kaldığını düşündüğünüz kısımlarına yedirebilirsiniz.
Saç da açıcı kullanımı nasıl olmalı?
Açıcı madde; genellikle hidrojen-peroksit olup saça oldukça zarar verir.Bir çok marka açıcısında soya proteini gibi maddelerin yer aldığını söylese de saçınıza renk açma işlemi yapmak istiyorsanız yıpranmayı göze almalısınız.
Eğer saçınız,simsiyah ve üst üste bir kaç işlem görmüş ise tekrar bir kademe açıldığında çoğunluğunu koparak kaybedebilirsiniz.Açıcı evde uygulanacaksa, mutlaka sizin gibi bu konuya ilgili bir arkadaşınızdan destek almanız gerekir.
Saç dipleriniz yüzünüze yakın ve daha sıcak bir bölge olduğu için ısıyla daha çabuk aktifleşen bu kimyasalı saç diplerinize en son uygulamalısınız.
Şayet sadece dip boyası için uyguluyor iseniz, ürünü sürerken hızlı davranmalısınız ve önceki boyanızdan kalan kısımlara ürün getirmemelisiniz.
Saç tellerini bir soğan gibi düşünürseniz her işlem gördüğünde soğanın bir kabuğu soyulmuş olur.İşde saçlarınız da bu şekilde yıpranır.
Beyaz saç kapatma
Genelikle saçların beyazlaması B12 eksikliği,stres ve genetikle ilgilidir.Bu durumda saçları boyarken içinde SLS,Paraben gibi zararlı maddeler bulunmayan veya bunların hindistancevizi kabuğundan elde edilmiş olanlarını kullanmak daha doğru ve daha az yıpratıcı olur. Organik boyalar diğer boyalara nazaran her ne kadar daha az zararlı olsalar da beyaz kapatma özelliği çok az olup seçeceğiniz boya numarası da beyaz kapatmanızda önemli rol oynar.Daha koyu renkler(kestane,kahverengi,koyu kumral,siyah gibi)beyaz kapama konusunda oldukca başarı elde etmenizi sağlarlar.