Gazze'deki İnsani Kriz: BM Güvenlik Konseyi Kararının Uygulanması Tartışmaları

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki insani yardımın artırılması için alınan kararın uygulanması tartışılıyor. ABD, İsrail'den daha fazla adım atmasını istiyor. Saldırılar devam ederken, insani yardım çalışanlarının güvenliği büyük endişe kaynağı.

BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararın Gazze'deki insani yardımı artırma çabaları üzerindeki etkisi gündemde. ABD'nin İsrail'e yönelik çağrıları ve uluslararası toplumun tepkisiyle birlikte, bölgedeki insani krizin derinleştiği bir dönemde, insani yardım çalışanlarının güvenliği de büyük önem taşıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'deki insani yardımı artırma amacıyla alınan 2720 sayılı kararın uygulanmasıyla ilgili gelişmeler ele alındı.

Wood, Gazze'deki insani durumun "korkunç ötesi" olduğunu vurgulayarak, kuzeyde çocukların açlıktan öldüğünü hatırlattı. Milyonlarca kişinin yerinden edildiğine ve temel ihtiyaçlara erişimin azaldığına dikkat çeken Wood, ABD yönetiminin İsrail'den "somut ve ölçülebilir adım" atmasını talep etti.

Wood, "İsrail acilen sivilleri korumak için daha fazlasını yapmalı." dedi ve ABD'nin politikasının bu adımlara göre şekilleneceğini belirtti. İsrail'in bazı olumlu adımlar attığını ancak bunların yetersiz ve geç kaldığını belirten Wood, "ABD'nin tutumu net. İsrail acilen harekete geçmeli ve Gazze'nin kuzeyine daha fazla yol geçişi sağlamalı." ifadesini kullandı. Wood, İsrailli yetkililerle yürütülen uyarı sisteminin başarısız olduğuna işaret ederek, 230 insani yardım çalışanının ölümünün kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Bu ölümlerin sorumlularının cezalandırılması gerektiğini vurguladı.

Cezayir’in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, saldırıların 200 gündür sürdüğüne dikkat çekerek, Gazze halkının temel ihtiyaçlarının hala karşılanamadığını belirtti. Bendjama, insani yardım sağlanması için ateşkesin şart olduğunu ifade etti. Uyarı sisteminin güvence sağlamadığını kaydeden Bendjama, "Gazze'deki korkunç durum insanlığa ihanettir ve uluslararası düzeni test etmektedir. İnsan eliyle oluşturulan faciada bizim de sorumluluğumuz var." dedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise ülkesinin 2720 sayılı karar oylamasında çekimser oy kullandığını belirterek, kararda ateşkes talebinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. İsrail'in ABD desteğiyle saldırılarını sürdürdüğünü dile getiren Nebenzia, bu koşullarda Gazze'ye insani yardımın düzgün bir şekilde sağlanmasının mümkün olmadığını ifade etti. Nebenzia, "BM Güvenlik Konseyi İsrail'in saldırılarına son veremediği için insani yardım çalışanlarından hava saldırılarında canlarını vermelerini istememiz insanlık dışı." dedi. BM Güvenlik Konseyi'nin öncelikle ateşkesi sağlaması gerektiğini belirten Nebenzia, bunun ardından barış gücünün atanabileceğini kaydetti. Tüm sürecin alt üst edildiğini belirten Nebenzia, "Mevcut durum kabul edilemez." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'deki Cibaliye mülteci kampına Saldırı Düzenlendi
Peru'da Trans Hakları İçin Sokaklara Dökülen Protestocular: Cinsiyet Kimlikleri Hastalık Değildir
Münih Havaalanı, İklim Aktivistlerinin Protestosu Nedeniyle Kısa Süreliğine Kapandı
Gazze'ye Yardım Çabaları: Deniz Yoluyla İnsani Yardımın Zorlukları
Hamas'ın İsrail Rehinelerine Yönelik 7 Ekim Saldırısında Üç İsrailli Cansız Beden Bulundu