Görmez: Küresel çapta hareket etmeliyiz, cami ve kurslar artık yetmiyor!

15 Temmuz darbe girişimi gecesi 81 ilin müftülüklerine mesaj yollayarak camilerden Erdoğan’ın çağrılarına destek veren, kitleleri sokağa çağırarak AKP’ye manevi ve fiziki güç taşıyan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez,...

15 Temmuz darbe girişimi gecesi 81 ilin müftülüklerine mesaj yollayarak camilerden Erdoğan’ın çağrılarına destek veren, kitleleri sokağa çağırarak AKP’ye manevi ve fiziki güç taşıyan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yayılmacı emellerine koltuk değnekliği yapmakta geri kalmıyor.

Belarus’un başkenti Minsk’te inşa edilen cami açılışı için kente giden Görmez, burada din hizmet, eğitim müfredatı ve Diyanet’in teşkilat yapılanmasına dair açıklamalarda bulundu.

BÖYLE DEVAM ETMEZ

Habertürk’e konuşan Görmez, Diyanet İşleri Teşkilatı’nın ''görev’ tanımını tamamen değiştirmeden yoluna devam etmesinin mümkün olamayacağını ifade etti. “Artık din hizmeti, camiye gelen insanlara namaz kıldırmaktan ibaret olamaz'' diyen Görmez, din hizmetinin toplumun her kesimine götürülmesini istedi:

“Mihrabın ruhunu dışarı taşıyarak çocuklarımıza, gençlerimize, engelli vatandaşlarımıza, kadınlarımıza, hapishanedeki vatandaşlarımıza, huzurevindeki yaşlılarımıza, her kesime, hiçbir ayrım yapmadan her türlü sosyal hizmeti din hizmetinin parçası olarak kabul eden bir anlayışla devam etmesi gerekiyor.''

Din ''hizmetinin’ yayılması gerektiğini savunan Görmez, “din eğitiminin sadece Kuran kurslarına indirgeyip görevini yapması mümkün değil'' ifadelerini kullandı.

DİYANET MÜFREDATI DEĞİŞTİRİYOR

Erdoğan’ın cihatçı bakış açısıyla bölgesel çıkarlarına uygun politikalar ve teşkilat yapılanması geliştirmeye hazırlanan Görmez, “Küresel ölçekte dünyanın her tarafında din hizmetlerini yürütebilmek için daha farklı bir yapılanmaya ihtiyacımız var'' diye konuştu.

Görmez şunları söyledi:

“İmam hatip lisesinden, ilahiyat müfredatına kadar hepsini gözden geçirmemiz gerekiyor. Şu anda Diyanet İşleri teşkilatının fakülteden sonra 3 yıl eğitim verdiği, müftü yetiştiren dini yüksek ihtisas merkezleri var. Latin Amerika’ya kadar pek çok insan, gelip bu eğitimi alıyor. Biz bu eğitimi bölgelerdeki farklılığı dikkate alarak yenilemekle uğraşıyoruz. Mutlaka bir diyanet akademisi kurulmalı ve dünyanın her dilinde, her coğrafyasındaki insanlara İslam dinini doğru anlatabilecek insanları yetiştirebilmeliyiz.

KURUMA AYRILAN BÜTÇE

Diyanet’in tartışmalı bütçesine ilişkin de konuşan Görmez, kuruma ayrılan uçuk rakamların yüzde 94'ünün personel maaşı olduğunu iddia etti:

“Her sene bütçe yapılırken de en büyük tartışma, Diyanet’in bütçesi üzerinden yürütülür. Halbuki Diyanet’in bütçesinin yüzde 94.6’sı sadece personel maaşıdır. Geriye kalan para 350 milyondur'' ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Arda Turan'ın, Seçil Erzan çıkışı sosyal medyaya düştü!
Korkulan gerçekleşti: Ne yazık ki, Türkiye haritası yeniden kıpkırmızıya boyandı!
DSÖ Avrupa Direktörü Kluge dikkat çeken uyarı: 'Bir sonraki pandemi' olarak nitelendiriyor!
Türkiye gri listeden çıkıyor mu? FATF yetkilileri araştırdı
Alıç sirkesinin bilinmeyen etkisi: Birçok kişi sadece elma sirkesini kullanıyordu