Günümüzde '5 Nisan Avukatlar Günü' üzerine

Muğla Barosu eski Başkanı Avukat Mustafa İlker Gürkan, mesleğin bugünkü sorunları ve '5 Nisan Avukatlar Günü''nün ortaya çıkışını yazdı.Avukatlar gününde –Ülkemizin, Mesleğimizin,Kişiliklerimizin şu içinde bulunduğu...

Muğla Barosu eski Başkanı Avukat Mustafa İlker Gürkan, mesleğin bugünkü sorunları ve '5 Nisan Avukatlar Günü''nün ortaya çıkışını yazdı.

Avukatlar gününde –Ülkemizin, Mesleğimizin,Kişiliklerimizin şu içinde bulunduğu koşullarda "eğlenmek"... Rakı içip "efkar" (siz bunu 'bilinç' diye okuyun) dağıtmak .. Ya da Masanın ortasına bilmemne "Cola" yı Bayrak  gibi dikmek-koymak –Burada “Bayrak'' sözcüğünü büyük harfle yazdım. Çünkü O 140 senedir var ama bunun en az 100 senesi dünaya halklarının başına “bela'' bir sistemin sembolü olmakla geçmiş. Özel bir anlamı var- Ve sayısız meslektaşımıza, mesleklerini layıkıyla icra etmek istedikleri için, çeşit çeşit baskı ve zulüm sanki hiç olmuyormuş gibi… Binlerce memleket evladı kah aç, kah ölümle burun buruna yada kah bilmem hangi durumdayken aksırınca tıksırınca çatlayıp patlayınca ya kadar yemek-içmek... Yapılmazsa olmazmı.. Bu günü, eğlenmekten feragat etsek de.. Bir "mesleği sahiplenme-kalite ve itibar kazandırma" faaliyetiyle donatsak olmazmı...

Biliyoruz ki; 5 Nisanın “Avukatlar günü'' olarak kabulü kabulü: İlk Kurulan B?ro ol?n İstanbul Barosunun, yine  ilk G?n?l Kurulunun 5 Nisan 1878 de yapılmış olması nedeniyledir. Daha sonra;  Cumhuriyetimizin İlanından sonra ilk kez en geniş katılımıyla 3 Ocak 1934 de İzmir’de yapılan “Türkiye Avukatlar Birliği'' Toplantısında, “5 Nisan  Avukatlar Günü'' olarak diilendirilmiş, 5-7 Nisan 1958 tarihinde İzmir Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan 2 günlük toplantı sonunda "Barolar Birliği''nin" kuruluş çalışmalarına başlamışlardır. Sonuçta; 15, 16 MAYIS 1987 de Tekirdağda yapılan TBB Genel Kurulunda  5 Nisan’ın avukatlar günü olarak kabul edilmesi teklif edilmiş ve aynı gün resmen kabul edilmiştir.

Bu kabul sırasında son konuşmayı yapan İzmir Delegesi Av. Enver Aslanalp büyüğümüz “5 Nisanın Avukatlar Günü olarak kutlanması 1958 yılında İzmir’de barolar arası bir kurul ve Türkiye Barolar Birliği’nin gerçekleşmesi yolunda bir karar alındı. Yani Türkiye Barolar Birliği o karardan sonra yapılan savaşımlarla gerçekleşti ve o toplantıda kutlanmasına karar verildi. İleride, ki bunun savaşımını hep birlikte vereceğiz, bir öz yönetim ve bağımsızlığa barolar kavuştuğu zaman. Onu da ayrıca bir bayram günü olarak düşünülebilir veyahut da tekrar bir gözden geçirilir, ama şimdilik düşüncemiz bundan ibarettir. “ demiş.

Divan başkanı, başka söz isteyen olup olmadığını sormuş, olmayınca önergeyi oylamaya sunmuş ve “Oybirliğiyle 5 Nisan Avukatlar günü olarak kabul edilmiştir.'' diye ilan etmiştir.

Sayın Aslanalp’in konuşmasında vurguladığı “savaşım'' sözcüğü, “mücadele'' sözcüğünün günümüz Türkçesidir

Bir çağrışım yaşıyorum.. 05 Nisan Avukatlar Günü olsun… Ama açılımı “Birlik-Mücadele-Dayanışma günü'' olsun…  5 Nisan Avukatlar gününü “Birlik-Mücadele-Dayanışma'' gününü; “Avukatların Bayram Günü''de kılabilmek dileğiyle.. Saygılarım ve sevgilerimle.

Av. Mustafa İlker GÜRKAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kritik Haberleri

100. Yıl törenleri ve Cumhuriyet'i sahiplenme
Merve Dizdar, teşekkür konuşmasında Erdoğan'a övgüler sıraladı, ne olurdu?
Mitingi kalabalık göstermek için hangi hileleri deneyip yakalandılar?
İşte 4 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'deki karar
Atatürk, İnönü, Özal ve Demirel'in cumhurbaşkanlığı geçerli değil mi?