Güvenilir Su Markası Şok Etti! Doğal Kaynak Diye Satıldı, Gerçek Bambaşka!

Türkiye’de de satışı yapılan ve en güvenilir su markalarından biri olarak bilinen ünlü su firmasının “doğal kaynak suyu” adı altında piyasaya sürdüğü ürünlerin gerçeği, büyük bir skandal ile ortaya çıktı.

Geçtiğimiz dönemde büyük bir davayla gündeme gelen ünlü su markası, yeni bir skandalla yeniden manşetlerde. Fransa'da faaliyet gösteren Tüketici Koruma Örgütü Foodwatch, bu kez markanın halk sağlığını tehdit ettiğini öne sürerek tekrar dava açtı. "Doğal kaynak suyu" adı altında satılan ürünlerin gerçek yüzü ortaya çıktı.

Fransa'daki tüketici koruma örgütü Foodwatch, Nestlé'ye yasa dışı su filtrasyonu ve tüketici sağlığını tehlikeye atma suçlamasıyla yeniden dava açtı. Nestlé'nin daha önceki suçlamaları kabul edip ceza ödemesi, sorunun çözülmesine yetmedi.

NESTLÉ’NIN SU OPERASYONLARI YENIDEN HUKUKI SORUNLARLA KARŞI KARŞIYA

Fransa’da etkili olan tüketici hakları örgütü Foodwatch, Nestlé'yi yasa dışı yöntemlerle su filtreleyip "doğal kaynak suyu" adıyla satışa sunmakla suçladı. Örgüt, bu işlemlerin tüketici sağlığını tehdit ettiğini belirterek yeni bir dava açtı. Aynı davada, Fransa'nın en popüler maden suyu markalarından biri olan Cristaline'in üreticisi Sources Alma da hedef alındı.

FOODWATCH: "NESTLÉ TÜKETICILERI YANILTIYOR"

Daha önce benzer suçlamalarla karşı karşıya kalan Nestlé, Şubat 2023’te sonuçlanan bir davada 2 milyon euro para cezası ödemeyi kabul etmişti. Ancak Foodwatch, Nestlé'nin bu ceza ile büyük bir skandalı örtbas etmeye çalıştığını ileri sürdü. Foodwatch Almanya Direktörü Chris Methmann, Nestlé’nin 2023 yılında elde ettiği 11,8 milyar euroluk kârla bu cezayı sadece 99 dakikada telafi edebileceğini vurguladı ve "Nestlé gibi dev bir şirketin, yasa dışı filtrasyon yoluyla tüketicileri kandırması kabul edilemez" dedi.

FRANSIZ KAMU KURUMLARI DURUMDAN HABERDAR MIYDI?

Fransız haber platformu Mediapart’ın yaptığı araştırmaya göre, pek çok Fransız kamu kurumu, Nestlé'nin yasa dışı su işlemlerinden haberdardı. 2022'de kurulan bir araştırma komisyonu, bu tür yasa dışı uygulamaların su sektöründe yaygın olduğunu tespit etti. Ancak bu rapor halka açıklanmadı. Fransa hükümeti, içme sularının mikrofiltrasyondan geçirilmesine izin veren düzenlemeleri sessizce değiştirdi.

YASA DIŞI FILTRASYON İDDIALARI BÜYÜYOR

Foodwatch’un iddialarına göre, Nestlé yalnızca kirli suları yasa dışı olarak filtrelemekle kalmadı, aynı zamanda "doğal karbondioksitli su" adı altında sattığı sulara sonradan karbondioksit ekledi ve zararlı arsenik seviyelerini düşürmek için demir sülfat kullandı. Bu iddialar, Nestlé’nin diğer su markalarının da incelenmesi gerektiği tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

NESTLÉ SU SKANDALI: GEÇMIŞTEN BUGÜNE SÜREGELEN SORUNLAR

Şubat ayında sonuçlanan önceki davada, Nestlé'nin Vittel, Hépar ve Contrex markaları mercek altına alınmıştı. Ancak daha sonra Perrier markasına ait suların dışkı bakterisi içerdiği tespit edilmiş ve bu durum medyada büyük yankı uyandırmıştı. Yaklaşık 3 milyon şişe mineralli su imha edilmişti. Yeni davada, Foodwatch, Nestlé’nin tüm su markalarının yeniden incelenmesini talep ediyor.

Nestlé'nin su operasyonlarına yönelik bu davalar, dev şirketin tüketiciler üzerindeki güvenilirliğini sarsmaya devam ederken, halk sağlığına yönelik endişeleri de artırıyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.