HaberTürk yazarı Kübra Par: Muhalefetin aşması gereken 3 kritik eşik

HaberTürk yazarı Kübra Par, Altılı Masa'nın aşması gereken 3 kritik eşik olduğunu söylerken, bunların "geçiş süreci protokolü, koalisyon protokolü ve aday" konusu olduğunu söyledi.

"Sıkça adayı konuşuyoruz ama 6’lı masanın uzlaşmakta en az onun kadar zorluk yaşadığı mesele ilk ikisi..." diyen Par şunları kaydetti:

"Geçiş süreci protokolü ile seçim sonrası senaryolar üzerinde anlaşmaya çalışıyorlar. Gösterecekleri aday kazanırsa hangi yetkileri kullanıp hangilerinden feragat edecek? Meclis’te 360 milletvekili çıkarabilirlerse parlamenter sisteme geçiş referandumu ne zaman yapılacak? Cumhurbaşkanı yeni sistemde devam mı edecek yoksa yeniden sandık mı kurulacak? 5 yıl içinde kaç seçim olacak? Meclis’te yeterli çoğunluğu bulamazlarsa mevcut sistemle devam mı edilecek? Bunun gibi kritik konular üzerinde uzunca bir süredir çalışıyorlar ama henüz neticeye varamadılar.

Bu mesele kritik çünkü bu konuda uzlaşı olmazsa DEVA Partisi ittifakta yer almayacağını söylüyor. Yani ortada henüz kesin bir ittifak yok anlayacağınız.

İkinci kritik eşik ise koalisyon protokolü ve hükûmet programı. Eğer ki geçiş sürecinde anlaşır ve ittifaka dönüşürlerse, seçimi kazanmaları durumunda bakanlıkları ve önemli bürokratik mevkileri aralarında paylaşmaları gerekecek. Muhtemelen asıl kıyamet de orada kopacak. Ekonomi yönetimini Babacan mı devralacak yoksa İYİ Parti kurmayları mı? Bakanlık sayısı eşit mi dağıtılacak yoksa partilerin oy oranına göre mi? Hangi vaatlerle halkın karşısına çıkacaklar? Dış politika, sağlık, eğitim... Temel politikaları neler olacak?

Bu iki zor eşiği aşan bir 6’lı masa aday belirleme işini haydi haydi yapar. Yani kamuoyunda zannedilenin aksine anlaşamadıkları konu aday meselesinden ibaret değil." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Alaşehir İYİ Parti İlçe Başkanı ve yönetiminden sekiz kişi istifa etti ve CHP'ye geçti
Kişisel veriler yurt dışına aktarılıp, yurttaş güvenliği ihlal ediliyor
İktidar ile Anayasa değişikliği konusunda yan yana gelmemiz mümkün değil
AK Parti'de hükûmetin 2028'e kadar gidemeyeceği konuşuluyor
Erdoğan dışında ‘yeni politikalar üretebilen isimler olmadığı’ dillendiriliyor