Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya ’nın ibadete açılması tartışmalarına tepki gösterdi.
İlber Ortaylı Ayasofya hakkında Danıştay’ın kararı beklenirken konuştu , konunun çocuk oyuncağı olmadığı ve politika aracı olarak kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
İstanbul’un fethinin simgelerinden Ayasofya, yargının gündeminde. Danıştay, 2 Temmuz’da, tarihi yapı için alınan 1936 tarihli Bakanlar Kurulu kararını görüşecek.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Haber alma hakkını engellemekten vazgeçin
Habertürk TV’nin sorularını yanıtlayan tarihçi Prof. İlber Ortaylı, Ayasofya tartışmalarıyla ilgili çarpıcı bir açıklama yaptı.Ortaylı, “Caminin bir bölümünde namaz vakitlerinde ezan okunuyor, cuma namazı da kılınıyor. Çocuk oyuncağı değildir, politika aracı yapılmamalıdır, tehlikelidir. Müzeciler ve tarihçiler buna dikkat etmeli. Cumhuriyet yönetiminin 1934 yılındaki kararına itaat etmeliyiz” dedi.
NE OLMUŞTU
Son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya için gözler Danıştay'a çevrildi. Danıştay, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu Kararının iptali için açılan davada karar vermek üzere 2 Temmuz'da duruşma yapacak..
Bakan Dönmez Soru Önergesini Yanıtladı!
KARİYE ÖRNEĞİ
Danıştay, Ayasofya gibi yine bir Fatih Sultan Mehmet Vakfı eseri olan Kariye Camii'nin müzeye dönüştürülmesine yol açan Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti.
Kariye'nin yeniden cami olmasının önünü açan kararın, sürekli tartışma konusu olan Ayasofya için de emsal olacağı vurgulanıyordu. 29 Ağustos 1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müze yapılan Kariye ile ilgili Danıştay'ın tarihi kararında, Kariye Camii'nin Osmanlı döneminde özel hukuk hükümlerine göre vakfedildiği ve mazbut Fatih Sultan Mehmet Vakfı'na ait hayrat taşınmazlardan olduğu belirtilirken, hayrat taşınmazların ise vakfın belirlediği kullanım şekli dışında bir kullanım amacına tahsis edilemeyeceğine dikkat çekildi. Kariye'nin cami olarak kullanılmasında kanuna ve kamu düzenine aykırılıktan söz edilemeyeceği ifade edilen kararda, dava konusu Bakanlar Kurulu kararının yetki, şekil, sebep, maksat yönlerinden hukuka aykırı olduğu vurgulandı.