İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Times gazetesinde yer alan ‘Türkiye’nin tepkisi nedeniyle İngiltere’nin Taliban’dan kaçan Afganlar için bölgesel merkezler kurma planlarından vazgeçtiği, mültecileri komşu ülkelerden getireceği’ şeklindeki haberine Twitter üzerinden cevap verdi.
İngiltere’nin plandan vazgeçmediğini kaydeden Wallace, “Haberin hiçbir temeli yok, tamamen spekülasyon. Bölge genelinde bir dizi işleme merkezi kuracağımızı söyledik. Bunu, bölgesel merkezin Türkiye’de olacağı şekline siz getirdiniz” diye yazdı.
Ne olmuştu?
Mail On Sunday gazetesi, Savunma Bakanı Wallace’ın bir yazısına ver vermişti. Yazıda İngiltere’nin üçüncü ülkelerde sığınmacı kabul merkezleri oluşturacağı söylense de isim verilmemişti. Buna karşın gazete ayrı bir haberde Türkiye’nin adını bu ülkeler arasında göstermiş, benzer bir haber Guardian gazetesi tarafından da yayımlanmıştı.
BBC Türkçe ise Wallace’ın yazısında Türkiye’den bahsetmemesine rağmen, “İngiltere Savunma Bakanı Wallace: Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde mülteci merkezleri planlıyoruz” başlığıyla bir haber yayımlamıştı. Daha sonra habere ilişkin sosyal medya paylaşımını silen BBC Türkçe, “atıf hatası yaptıklarını” belirterek özür dilemişti.
BBC Türkçe editöründen açıklama
BBC Türkçe Editörü Murat Nişancıoğlu, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Yaptığımız bu açıklama bazı çevreler tarafından 'BBC Türkçe yaptığı yalan haberden dolayı özür diledi' şeklinde yorumlanmakta. Ya yaptığımız açıklama yanlış anlaşıldı, ya da anlamak istemeyenler var." dedi.
Nişancıoğlu'nun açıklamalarının şöyle:
"BBC Türkçe yaptığı açıklamada atfa ilişkin bir hata yaptığını söylemiş ve bundan dolayı özür dilemiştir.
...yoksa, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Mail on Sunday gazetesindeki makalesinde, Afganistan'dan İngiltere'ye nakletmek istedikleri mülteciler için çevre ülkelerde geçici işlem kampları oluşturmak istediklerini yazmıştır. Bu bir gerçektir.
Mail on Sunday ve Guardian gazetesi bu konuya ilişkin ayrı haberlerinde İngiltere Savunma Bakanlığı kaynaklarından edindikleri bilgilere dayanarak bu çevre ülkeler arasında Türkiye ve Pakistan'ın düşünüldüğünü yazmışlardır.
Bu haberler de iki gün geçmesine rağmen İngiltere yetkilileri tarafından yalanlanmamıştır ve her iki gazete de bu konudaki haberlerini korumaktadır
BBC Türkçe'nin hatası Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgiyi sanki savunma bakanının kendisinin söylediği şeklinde aktarmasıdır. Dilediğimiz özür, gazetecilik açısından yaptığımız ve BBC Türkçe'ye yakışmayan bu atıf hatasıdır.
Yaptığımız bu hata haberin iki unsurunun, yani Savunma Bakanı'nın makalesinde dile getirdiklerinin ve Savunma Bakanlığı kaynaklarının Türkiye ve Pakistan'a ilişkin verdikleri bilginin hala ortada olduğu gerçeğini değiştirmez.
Bunlar anlaşılması o kadar da zor şeyler olmasa gerekir"
Çavuşoğlu: Türkiye'de göçmen merkezi iddiaları haberleri tamamen gerçek dışı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'da bugün (24 Ağustos 2021) Uruguay Dışişleri Bakanı ile gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap vermiş ve 'mülteci üssüé haberleriyle ilgili "Türkiye'de göçmen merkezi iddiaları haberleri tamamen gerçek dışı" demişti.