İnşaat Mühendisleri Odasından yapı denetim sisteminde değişiklik önerisi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, yeni yapı denetim düzenine ilişkin önerilerini deklare etti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası, yeni yapı denetim düzenine ilişkin önerilerini deklare etti.

İnşaat Mühendisleri Odası 2. Başkanı Nusret Suna, düzenlenen basın toplantısında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerinin peşinden yapı denetimin oldukça daha kuvvetli şekilde tartışıldığını söylemiş oldu.

Suna, Türkiye'de her yıl averaj 100 bin yeni yapı üretildiğine dikkati çekerek, riskli yapı stokunun ortadan kalkması için yeni yapıların daha bağımsız şekilde denetlenmesi icap ettiğini altını çizdi.

Yürürlükte olan Yapı Denetimi Hakkında Kanun'unun kamusal niteliğinin noksan olduğu ifade eden Suna, yapı denetimdeki ticari sürecin hem yapı standardını hem insan güvenliğini tehdit ettiğini belirtti.

Meslek odalarına kendi meslektaşlarını yetkinliklerine nazaran belgelendirme ve yetkilendirme hakkı getirilmesini öneren Suna, şunları kaydetti:

"Yapı denetim kuruluşları direkt kamu tarafınca göreve getirilmiş birimler olarak çalışmalıdır. Bu kuruluşlar ile müteahhit yada yapı sahibi içinde herhangi bir mali ve yönetimsel bağlantı olmamalı. Yapı denetim ücretleri direkt kamu tarafınca ödenmeli ve bu kuruluşlar direkt kamuya karşı görevli olmalıdır. Yapı denetim kuruluşlarındaki tüm görevliler kamu görevlisi statüsünde olmalı, ücretleri, iş güvenceleri ve özlük hakları güvence altına alınmalı. Ücretleri TMMOB tarafınca belirlenen ücretin altında olmadan vazife, yetki ve sorumluluklara nazaran belirlenmeli."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Seçil Erzan davasında yeni iddianame ortaya atıldı!
Ünlü Oyuncu Bensu Soral Fenalaştı! Hastaneye Kaldırıldı!
İliç Maden Kazası: TBMM Komisyonu İncelemelerde Bulunmak İçin Yola Çıkıyor
Elif Seda Keskin; “Türkiye’de Jolie Profil uygulamasına talebin artacağını düşünüyoruz”
AKP'li Turgut Altınok'un Belediye Borcu Yok Artık Dedirtti: Tam 1 Milyar 755 Milyon Lira!