İran Milli Günü ve İran İslam Devrimi'nin 45'inci dönümü Ankara'da kutlandı

Ankara'da düzenlenen resepsiyonla birlikte İran İslam Devrimi'nin 45. yıl dönümü ve İran Milli Günü coşkuyla kutlandı. Etkinlikte, devrimin önemine vurgu yapılırken, diplomatik temsilciler ve katılımcılar arasında dostluk ve iş birliği mesajları verildi.

İran İslam Devrimi'nin 45'inci yıl dönümü ve İran Milli Günü, Ankara'da bir otelde düzenlenen resepsiyonla kutlandı. İran'ın Ankara Büyükelçisi Mohammad Hassan Habibollahzadeh'in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da aralarında bulunduğu birçok yabancı misyon temsilcisi ve davetli katıldı.

 

BÜYÜKELÇİ HABİBOLLAHZADEH, KONUŞMASINA KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİ ANDI

Resepsiyonun açılışında Kur'an-ı Kerim tilaveti yapıldı ve iki ülkenin milli marşları okundu. Büyükelçi Habibollahzadeh, konuşmasına Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anarak başladı. Habibollahzadeh, Türkiye ile olan iş birliklerini geliştirmenin İran'ın dış politikasında bir öncelik olduğunu vurgulayarak, "İran ve Türkiye stratejik konumu, büyük kapasiteleri ve insan kaynaklarına sahip olmakla her iki ülkede ve bölgede refah, kalkınma ve barışa katkı sağlamayabilir. İran, Türkiye'nin doğuya açılan kapısı, Türkiye ise İran'ın batıya açılan kapısıdır" dedi.

Habibollahzadeh ayrıca, İran ve Türkiye'nin enerji, tarım, bilim ve teknoloji, serbest ticaret, turizm ve terörle mücadele gibi alanlarda yürüttüğü iş birliklerine değinerek, bu alanların eşsiz birer örnek olduğunu belirtti.

'İRAN İLE FARKLI ALANLARDA 10 ANLAŞMAYA İMZA ATTI'

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı ise İran'ın derin kültürel mirası ve güçlü devlet geleneği ile tarih boyunca çevresinde önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, İran'ın günümüzdeki geniş kaynakları ve stratejik konumuyla bölge siyasetinde önemli bir konuma sahip olduğunu ifade etti. Bakan Yumaklı, "Ülkelerimiz arasında devam eden karşılıklı üst düzey ziyaretler ve ikili işbirliği mekanizmaları, ilişkilerimizi daha da güçlendirme yönündeki karşılıklı iradenin bariz bir yansımasıdır. Bu mekanizmalar, yakın iyi komşuluk ilişkilerimize verdiğimiz önemin ve kazanılan tarihe dayanan köklü ikili işbirliğimizin tezahürüdür. Türkiye ile İran arasında sağlıklı ve güçlü bir diyalog, bölgemizin barış, güvenlik, istikrar ve refahının sürdürülmesi açısından da önemlidir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve İran Cumhurbaşkanı Sayın İbrahim Reisi arasında ikili ilişkilerimizin gelişmesine ve bölgesel istikrara da katkı sağlayan samimi bir diyaloğun sürmesinden memnuniyet duyuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Reisi'yi birkaç hafta önce Ankara'da ağırlama mutluluğunu yaşadık. Bu ziyaret sırasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 8'inci Toplantısını gerçekleştirerek, farklı alanlarda 10 anlaşmaya imza attık. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi, ilişkilerimizin her alanda ilerletilmesi açısından son derece etkin bir mekanizmaya dönüşmüştür. Türkiye ve İran, bazı konularda fikir ayrılıkları olsa da, ortak çıkarları doğrultusunda birbiriyle yakın temas halindedir. Astana süreci kapsamında Suriye'de kalıcı bir siyasi çözümün sağlanmasına yönelik olarak birlikte çalışmaktayız" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Devlet, ticarethane değildir
Öğretmenlere yönelik fiillerde cezalar yarı oranında artırılacak
"Daha kaç kişiyi öldürmesi gerekiyor?"
Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları, Kazakistan'da buluştu
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın BAE Ziyareti: İş Birliğinde Yeni Adımlar