'İran'da gözaltına alınanlara işkenceden kaygılıyız'

Birleşmiş Milletler (BM) İran Raportörü Esma Cihangir, geçtiğimiz günlerde ülkede hayat pahalılığı ile başlayıp hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemlerde gözaltına alınanlara işkence yapıldığından kaygı...

Birleşmiş Milletler (BM) İran Raportörü Esma Cihangir, geçtiğimiz günlerde ülkede hayat pahalılığı ile başlayıp hükümet karşıtı gösterilere dönüşen eylemlerde gözaltına alınanlara işkence yapıldığından kaygı duyduğunu söyledi. Cihangir, “Korku iklimi İran’ın sınırları dışına taştı'' dedi.

BB'nin haberine göre, Cihangir “İnsanlara haklarını vermek üzere bir tür anlaşmaya varılmazsa, durum İran hükümeti açısından da hiç rahat olmayacak. Çünkü hükümet birçok açıdan baskıcı. Ülke içinde kendilerini ifade eden İranlılarda gördüğüm korku iklimi çok korkunç'' diye konuştu.

Cihangir, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bence Ruhani insanların haklarının ihlal edildiğini anlıyor. Yardımcı olmaya çalışıyor ancak sistem öyle ki, seçilmiş bir cumhurbaşkanı bile ülkedeki seçilmemiş güçlerin baskısına maruz kalıyor.''

GÖZALTI SAYISI NE DEĞİL İDDİASI
Resmi verilere göre İran’da gösterilerin ardından gözaltına alınanların sayısı yaklaşık 1000. Ancak bu sayının çok daha fazla olduğuna inanılıyor. Reformcu milletvekillerinden Mahmud Sadıki 3700 kişinin gözaltında olduğunu söyledi. İranlı yetkililer ise gözaltına alınanların çoğunun serbest bırakıldığını söylüyor. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gazze'deki WCK Saldırısının Ardından Yardım Çalışmaları Yeniden Başladı
Varşova'daki Sinagog Saldırısı: Polonya Liderleri Kınadı, Antisemitizme Karşı Bir Duruş
TikTok Anketi: ABD Halkının Çoğunluğu Yasak İhtimalini Destekliyor
Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi