İyi Parti lideri Akşener’in konuşmak için Fatih Altaylı’yı tercih etmesi bile bazı CHP’lilere göre başlı başına mesaj içeriyor. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun Twitter’da isim vermeden eleştirdiği gazeteciler arasında Altaylı’nın da olduğu söyleniyor.
Akşener, “Ağabey” dediği Kılıçdaroğlu ile bilek güreşine girdi ve bu, CHP’nin Altılı Masa diplomasisini özensizce yürütmesinden kaynaklanıyor.
Başta Bülent Kuşoğlu olmak üzere CHP kurmaylarının “Bizim adayımız Kılıçdaroğlu” şeklindeki demeçleri nedeniyle İyi Parti’de emrivaki yaratıldığı kanısı oluştu.
İyi Partili milletvekili: Emrivakiden rahatsızım
Akşener’e çok yakın bir İyi Partili milletvekili bana şöyle dedi: “CHP’liler genel başkanlarını aday yapmak isteyebilir. Bizimkiler de Meral hanımı istiyor. Bundan doğal bir şey yok. Ama CHP’liler cumhurbaşkanı adaylığını devamlı dillendirerek, bizim partiyi dirence sevk etti. Bizimkiler ‘Genel Başkanlarını aday yapmak için istiyorlarsa masaya ihtiyaç yok’ diyor. Bu, arkadan dolanmak gibi. Aldatılmış hissediyor insanlar.”
İyi Partili milletvekili, “CHP’liler doğru strateji izlemedikleri için Kemal beyin adaylığını sıkıntılı hale getirdiler” diyor.
Sordum:
“Sıkıntıdan kastınız ne?”
“Masada ‘Hayır’ denilebilir” diye yanıt verdi ve şöyle devam etti:
“Kemal beyin adaylığına en sıcak bakan benim. Bu emrivakiden rahatsızım. Tartışılıp konuşulan şeyler olsa memnuniyetle. Kimseyle konuşulmamış. Meral hanım bizi ikna etti, Kemal bey aday oldu diyelim. Bu seçmeni ikna etmek kolay mı zannediyorsunuz? CHP, sağ seçmen nazarında şeytanlaştırılmış bir parti. 'Haydi gelin' demek kolay mı?”
Akşener, bu ruh halini görerek, Altılı Masa’nın noter olmadığını ifade etti ve Kılıçdaroğlu’na kolaylıkla “Evet” demeyeceklerini gösterdi.
Koray Aydın muhalefeti
Esasen Akşener’e gönlünden geçen adayı sorsanız ihtimaldir ki “Kılıçdaroğlu olsun” diyecektir. Fakat İyi Parti’de bir damar Akşener gibi düşünmüyor ve muhalefet ediyor.
Özellikle Siyasi İşler Başkanı Koray Aydın.
İkinci adam diye nitelenen Aydın kurucu kadro olan ülkücüleri temsil ediyor.
Üstelik Aydın’ın yalnız olduğu söylenemez.
Merkez sağdan gelen Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu, BBP kökenli İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu ve liberal çizgideki İl Başkanı Buğra Kavuncu da aynı fikirde.
Bu eğilime göre…
İyi Parti’ye AK Parti’den katılanların CHP’ye yönelik olumsuz bakışı, Kılıçdaroğlu’nun Alevi kimliği, HDP ile işbirliği suçlaması, ‘Kazanmaz’ algısı dezavantaj oluşturuyor. Taban ve sokak Yavaş’ı istiyor.
Akşener ‘Kazanacak’ aday tanımını getirirken, partisindeki bu görüşü seslendiriyor. Kılıçdaroğlu’ndan başka birini kastediyor.
İmamoğlu ve Yavaş yeniden sahnede
Bu yüzden Akşener, Kılıçdaroğlu’nun kenara çektiği Yavaş ve İmamoğlu’nu yeniden siyaset sahnesine çıkarıyor.
Bildiğim kadarıyla…
İyi Partili bir grup aday olması için Yavaş’a teklif ve telkinde bulundu. Yavaş, Altılı Masa uzlaşırsa “Evet” diyeceğini söylüyor. Yani, Abdullah Gül stratejisi izliyor.
Birkaç aydır görevine odaklanması ve polemiklere girmemesi, yıldızını parlatsa da İmamoğlu, artık Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Adı Kılıçdaroğlu sonrasında CHP liderliği için anılıyor.
İki belediye başkanının CHP ve Kılıçdaroğlu’na rağmen adayı olması mümkün görünmüyor.
Öyleyse?
İyi Parti’de taraftar bulan diğer görüş, Akşener’in aday olması yönünde. Akşener son aşamada, partisindeki birlikteliği korumak için adaylığı aklından geçirebilir.
CHP’ye göre içeriye mesaj
CHP kurmayları ise Akşener’in hamlesini “İçeriye mesaj”, “El yükseltme” diye okurken haksız sayılmazlar.
Kılıçdaroğlu’nun helalleşme temasları, bir gün TÜİK’in, ertesi gün SADAT’ın kapısına dayanan atak ve agresif politikası karşısında Akşener, esnaf ziyaretleri ve geçim derdine sıkıştı.
Muhalefetteki söz ve hamle üstünlüğü CHP’ye geçti.
Bu, anketlere de yansıdı.
İyi Parti’nin yükselişi durdu.
Oyu geriledi.
Dolayısıyla Akşener’in partisindeki homurdanmayı gidermesi gerekiyordu. Genel başkanı cumhurbaşkanı adaylığından çekilmiş, aday bulamadığı için iddiasını yitirmiş İyi Parti’nin ağırlık merkezlerini bir arada tutması zor olacaktı.
Dağılmak kaçınılmazdı.
Akşener, işte bu gidişatın önünü kesti.
Yarın İyi Parti Genel İdare Kurulu’nda olağan ya da olağanüstü kongre kararı alınması yönünde karar çıkabilir. Akşener, çatlak seslerin elendiği ve çok başlılığın son bulduğu bir Genel İdare Kurulu ile seçime gitmek istiyor.
Bu elemeye Koray Aydın dahil olabilir.
Kılıçdaroğlu’ndan geri adım yok
CHP’liler bilek güreşi için uzatılan eli görüyor, şimdilik dostça sıkmakla yetiniyor. Onlar görüşlerini değiştirmiş değiller. Kılıçdaroğlu’nun aday adaylığının vazgeçilmez olduğunu ifade ediyor ve Akşener’in kazanacak aday tarifine uyduğunu savunuyorlar. Ve cümlenin sonunu nezaketen “Altılı Masa karar verecek” diye bağlıyorlar.
Altılı Masa dağılır mı?
Sanmıyorum.
İyi Partili milletvekili de “Masayı dağıtan her kim olursa olsun milletten acayip bir tokat yer. Millet umut bağladı. İyi Parti masayı dağıtan olmak istemez” diyor.
CHP’liler de aynı görüşteler.
Altılı Masa, yol haritasını konuşacak
Bugün Kılıçdaroğlu, 2 Ekim’deki Altılı Masa öncesi Akşener’i ziyaret ediyor. Pazar günü Altılı Masa toplanıyor.
Zirvede yol haritası konuşulacak. Partiler yol haritalarını masaya getirecek. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme ne kadar sürede geçilebileceği ve nasıl bir kampanyanın yürütüleceği ele alınacak. Partilerin seçimlere ittifak olarak girip girmeyeceği tartışılacak.
Demem o ki…
Altılı Masa’da eller yalnızca tokalaşmak için uzatılmayacak.
Besbelli ki bilek güreşi de olacak.