Karadeniz’de Deprem Alarmı: Bilinenden Daha Büyük Tehlike Kapıda!

Rize’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, kentte kısa süreli panik yaşanmasına neden oldu. Depremin ardından uzmanlardan gelen açıklamalar, Karadeniz Bölgesi’ndeki deprem riskine dair endişeleri artırdı.

RIZE HEMŞIN’DE 4.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM: UZMANLARDAN KRITIK UYARILAR

Rize’nin Hemşin ilçesinde, 15 Kasım’da saat 12.02’de meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem, yerin 12,85 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Deprem, Hemşin’in yanı sıra çevredeki ilçelerde ve illerde de hissedildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bu sarsıntının bölge için önemli bir uyarı niteliği taşıdığını belirtti.

"DİRİ FAYLAR VAR"

Prof. Dr. Sözbilir, depremin meydana geldiği bölgeye ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Sözbilir, 15 Kasım’da saat 10.46’da Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde yaşanan 4.9 büyüklüğündeki deprem ile Rize’deki depremin, birbirine komşu fayların tetiklenmesi açısından önemli olduğunu söyledi:

"4.7 büyüklüğündeki Hemşin (Rize) depremi, deprem tehlikesinin görece düşük olduğu düşünülen Doğu Karadeniz gibi bölgelerde de diri fayların varlığını ortaya koyuyor. Doğanşehir-Malatya depremi ise 6 Şubat depremlerinde kırılan Çardak-Doğanşehir Faylarının kuzey ucunda meydana geldi. Aynı zamanda bu deprem, Malatya Fayı’nın güney segmentini oluşturan Akçadağ Fayı üzerinde gerçekleşti. Bu durum, Malatya Fayı’nın 6 Şubat depremlerinden sonra da etkilenmeye devam ettiğini ve küçük ölçekli depremler ürettiğini gösteriyor."

"YENİDEN DEĞERLENDİRME YAPILMALI"

Rize Hemşin’de meydana gelen depremin, Karadeniz Fayı ile Kuzeydoğu Anadolu Fayı arasında sıkışan Doğu Pontid yükselimiyle ilgili olduğunu belirten Sözbilir, bu bölgedeki fay hatlarının yeniden incelenmesi gerektiğini vurguladı:

"2014-2018 yıllarında, Dokuz Eylül Üniversitesi olarak Trabzon ile Rize arasında yaptığımız çalışmalarda, potansiyel diri fay sınıfında değerlendirilebilecek fay hatlarını haritalamıştık. Bu faylar, gerek deniz kıyısında, gerek deniz içinde, gerekse güneydeki dağlık alanda bulunuyor. Doğu Karadeniz bölgesindeki deprem tehlikesinin, bilinenden daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle, bölgenin yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir."

DOĞU KARADENIZ’IN DEPREM RISKI YENIDEN GÜNDEMDE

Bu açıklamalar, Doğu Karadeniz’deki deprem riskinin göz ardı edilmemesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Uzmanlar, bölgede kapsamlı jeolojik çalışmalar yapılmasının ve fay hatlarının yakından izlenmesinin önemine dikkat çekiyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.