Kuş Gribi Yayılıyor: Hayvan Teması Olmadan İlk Bulaşma Gerçekleşti

ABD'nin Missouri eyaletinde kaydedilen kuş gribi vakası, enfekte hayvanlarla doğrudan temas olmadan bildirilen ilk olay olarak dikkat çekti. Bu gelişme, uzmanlar arasında endişeye neden olurken, şu ana kadar insandan insana bulaşmanın tespit edilmediği bildirildi.

ABD'DE KUŞ GRIBINDE ŞOK GELIŞME: HAYVAN TEMASI OLMADAN İLK BULAŞMA VAKASI

ABD'nin Missouri eyaletinde görülen kuş gribi vakası, hayvanlarla temas olmadan rapor edilen ilk olay olarak kayıtlara geçti. Uzmanlar bu gelişmeyi yakından izliyor, ancak şu an için insandan insana bulaşma doğrulanmış değil.

KUŞ GRIBINDE BIR İLK

Bu vaka, 2024 yılı itibarıyla ABD'de bildirilen 14. kuş gribi vakası olurken, aynı zamanda enfekte hayvanlarla doğrudan temas olmadan bildirilen ilk kuş gribi vakası olarak dikkat çekti. Hastanın hastaneye kaldırıldığı, altta yatan sağlık sorunları olduğu ve grip antiviral ilaçlarla tedavi edildiği bildirildi. Hasta, tedavi sonrası taburcu edildi ve iyileşti. Hastanın bilinen bir hayvan maruziyeti bulunmadığı, yakın temaslar arasında veya başka bir şekilde devam eden bir bulaşma da tespit edilmediği belirtildi.

H5N1 NEDIR?

H5N1, kuş gribi olarak bilinen ve insanlara bulaşabilen bir influenza virüsüdür. Bu virüs genellikle kuşlarda bulunur, ancak nadir durumlarda insanlara da bulaşabilir. H5N1, insanlarda ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir ve bazı durumlarda ölümcül olabilir. Virüs, özellikle kuşlarla temas eden kişilerde veya enfekte kuşların bulunduğu bölgelerde risk oluşturur.

H5N1 enfeksiyonunun belirtileri arasında ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve baş ağrısı yer alabilir. Enfeksiyonu önlemek için hijyenik önlemler almak, kuşlara teması sınırlamak ve uygun koruyucu ekipman kullanmak önemlidir. H5N1 virüsü, ilk olarak 1990'ların sonlarında Çin'de tespit edilmiş ve 1997'de Hong Kong'da virüs bulaşan 18 kişiden 6'sının ölmesiyle, insanların bu virüsü yayabileceği ve ciddi sonuçlar doğurabileceği araştırmacılar tarafından duyurulmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2003 yılından bu yana kuş gribi tespit edilen 864 kişiden 456'sı (yüzde 52) yaşamını kaybetti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.