Bu durum, akademik camiada büyük tepkilere neden oldu. İşten çıkarılan akademisyenler, aldıkları bu haberle şok olduklarını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade ettiler.
İddialara göre, üniversite, kıdem tazminatı tavanının artacağı temmuz ayı öncesinde bu kararı aldı. İşten çıkarmaların, gelecek dönem ders programlarının zaten planlanmış olması sebebiyle akademik planlamayı da olumsuz etkileyebileceği açıklandı. İşten çıkarılan bir öğretim görevlisi, pandemi sonrası devamlı işten çıkarma tehdidi altında çalıştıklarını ve bu durumun eğitim kalitesini düşürdüğünü altını çizdi.
BirGün'den Deniz Güngör'ün aktardığına göre, işten çıkarılan öğretim görevlileri, öğrenci alımı durdurulan ve hala öğretimine devam edilen bölümlerden seçildi. Bazı öğretim görevlilerinin, iş yükünün arttığı ve uzmanlık alanları haricinde derslere girmek zorunda kaldıkları ifade edildi. Durumdan öğrencilerin de olumsuz etkilendiği, uzmanlık alanı haricinde öğretmenlerden ders almanın eğitim kalitesini düşürdüğü açıklandı.
Bir öğretim görevlisi, 30 senelik deneyime sahip bazı meslektaşlarının da işten çıkarıldığını ve bu durumun hem öğrenciler hem de akademik personel için büyük bir haksızlık olduğunu dile getirdi. Bu durumun akademik çevrelerde iş bulma süreçlerini zorlaştıracağı ve birçok öğretim görevlisinin uzun süre işsiz kalabileceği endişesi taşınıyor.