Maymun çiçeği Salgını: Riskli Grupların Alması Gereken Önlemler Uzmanından Açıklama

Son günlerde halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen M-virüsü, yeni bir salgın endişesine yol açtı. Bu virüsün yayılma hızının artması ve yeni vakaların görülmesi, sağlık otoritelerini ve uzmanları alarma geçirdi.

HALK ARASINDA MAYMUN ÇIÇEĞI OLARAK BILINEN M-VIRÜSÜ YENI BIR SALGIN ENDIŞESINE YOL AÇTI

Son günlerde halk arasında maymun çiçeği olarak bilinen M-virüsü, yeni bir salgın endişesi doğurdu. Bu virüsle ilgili sağlık uzmanlarının açıklamaları, hastalığın belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında bilgilendirme sağladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Zeki Boztaş, özellikle risk gruplarının dikkatli olması gerektiğini belirtti.

M-VIRÜSÜNÜN KÖKENI VE İLK KEZ GÖRÜLÜŞÜ

M-virüsü, aslında bir hayvan hastalığıdır. İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Zeki Boztaş, "M-çiçeği virüsü, normalde Afrika'nın kırsal ve ormanlık bölgelerinde yaşayan küçük kemirgenler ve maymunlarda bulunuyor. Ancak yoksulluk, göç, iç savaşlar ve küresel ısınma gibi nedenlerle bu bölgelerdeki hayvanlar, insanlara bulaşmış. Virüs ilk kez 1958 yılında Danimarkalı bilim insanları tarafından maymunlarda tespit edilmiştir. İlk insandan insana bulaş ise 2017 yılında gerçekleşmiştir" dedi.

HASTALIĞIN BELIRTILERI VE RISK FAKTÖRLERI

M-virüsünün en yaygın belirtileri arasında ateş, lenf bezlerinin şişmesi ve cilt döküntüleri bulunuyor. Dr. Boztaş, "Kuluçka süresi genellikle 5-21 gün arasında sürerken, tam iyileşme süreci 2-4 hafta alabiliyor. Hastalığı geçirenlerde ciltte iz kalmıyor. Tip 1 MÇV daha ağır seyrederken, Tip 2 MÇV daha hafif geçiyor. Ölüm oranı, salgınlara göre değişkenlik göstermekle birlikte, yüzde 0 ile yüzde 10 arasında olabilir. Ölüm riskini artıran durumlar arasında Tip 1 MÇV’nin bulaşması, mikrop taşıyan bir kemirgenin ısırması veya tırmalaması, bağışıklık sisteminin zayıf olması yer alıyor" ifadelerini kullandı.

KORUNMA YÖNTEMLERI

Dr. Boztaş, M-virüsünden korunmak için şu önlemleri önerdi:

  1. Ateşli ve döküntülü hastalarla temastan kaçınılmalı, temasa geçilirse mutlaka eldiven ve maske kullanılmalı.
  2. Hastaların kıyafetleri, yatak çarşafları ve havluları kullanılmamalı.
  3. Hastaların kullandığı mutfak eşyaları (bardak, çatal, kaşık, tabak) kullanılmamalı.
  4. Cinsel yolla bulaşabileceği için enfekte bireylerle cinsel temastan kaçınılmalı.
  5. Eller sık sık sabun ve su ile yıkanmalı veya alkol bazlı dezenfektan kullanılmalı.
  6. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınılmalı.
  7. Etler iyice pişirilmelidir.
  8. Virüs taşıyan bireyler kendilerini izole etmeli, evde kalmalı ve dışarı çıkılması gerekiyorsa kısa süreli olmalı; dışarıdayken cilt yaraları kapalı giysilerle örtülmelidir.
  9. İzolasyon süresi, tüm vücut lezyonları tamamen iyileşene kadar (ortalama 4 hafta) sürmelidir.

M-virüsü salgını, halk sağlığını tehdit eden önemli bir durum olarak değerlendirilmekte. Sağlık uzmanlarının önerilerine uyulması ve gerekli önlemlerin alınması, hastalığın yayılmasını önlemede kritik rol oynayacak.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.