Murat Yetkin'den 'zam' değerlendirmesi: Zam kararları IMF reçetesini aratmıyor

"Ufukta bir IMF anlaşması görülmüyor ama Erdoğan’ın imzaladığı reçete geçmişteki anlaşmalar kadar acı"

Yetkin, hafta sonu akaryakıt ve doğalgaza gelen yüksek ÖTV zammını "Erdoğan ekonomik krizden çıkabilmek amacıyla dış kaynak arayışıyla çıkacağı bu gezi öncesinde imzaladığı zam kararlarıyla halka tam anlamıyla (ve geçmişteki IMF reçetelerini aratmayacak şiddette) bir acı reçete yazdı" diye tanımladı.

"Ufukta bir IMF anlaşması görülmüyor ama Erdoğan’ın imzaladığı reçete geçmişteki anlaşmalar kadar acı" yorumunu yapan Yetkin, 

"Erdoğan’ın iki bakımdan zamana karşı yarışı var. Birincisi, dış kaynağı Kasım ayına kadar bulma zorunluluğu. Kasım’da -çoğu özel sektörün olmakla beraber- borç geri ödemeleri var. Ayrıca yaz aylarının turizm ve tarım gelirlerinin etkisinin de maaş artışlarının hayat pahalılığı karşısındaki etkisinin de kalmayacağı endişesi mevcut.

İkincisi de 31 Mart 2024 yerel seçimleri. Erdoğan acı reçeteyi IMF yerine bir an önce kendi yazıp, dış kayağı bularak Kasım’ı atlatmayı, 2024 başı itibarıyla da seçin için yine kesenin ağzını açmayı planlıyor. Tabii devlet kesesinin ağzını siyasi çıkarları için açmış olacak yine ama onu da seçimi kazandıktan sonra düşünürüz diyor olabilir." 

Ekonomi Haberleri

Mehmet Şimşek: Türk Yatırım Fonu'nun operasyonel hale getirildiğini duyurdu
CI Ratings, Türkiye'nin Kredi Notu Görünümünü Pozitife Yükseltti
Düzmece Yağ Skandalı: Bir Aylık Otomobilde 241 Bin Liralık Hasar! Yalnızca Bu Yöntemle Anlaşılıyor!
TCMB'nin faiz kararı merakla bekleniyor!
Tam 8.000 TL İkramiye