Müsilaj Karadeniz'de

Ordu'nun Fatsa ilçesinde küçük çaplı bir alanda da olsa müsilaj görüldü. Balıkçıların ihbarı üzerine belediye ekipleri deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi.

Marmara Denizi, müsilaj nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ancak Çevre Mühendisleri Odası, bu sorunun sadece Marmara'ya özgü olmadığını, Karadeniz'in de tehlike altında olduğunu ifade etti. Çevre mühendislerinin hazırladığı raporda, Karadeniz'de müsilajın Marmara'ya nazaran daha az görünür olmasının sebebi henüz Karadeniz'in yeterince ısınmamış olması gösterildi.

Öte yandan, Ordu'nun Fatsa ilçesinde küçük çaplı bir alanda da olsa müsilaj görüldü. Balıkçıların ihbarı üzerine belediye ekipleri deniz yüzeyindeki kirliliği temizledi. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın konuya ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. Aydın, çay ve fındık tarımında gübre olarak çok fazla azot ve fosfor kullanıldığının altını çizdi ve "Marmara kadar yakın zamanda böyle etki göstermez ama kirliliğe devam edersek 3, 5, 30 yıl sonra biz de karşı karşıya kalacağız" ifadelerini kullandı.

Çevre Mühendisleri Odasının raporunda da müsilajın iki sebebe bağlı olarak ortaya çıktığı ifade edilmişti. Bunlardan birinin iklim değişikliğine bağlı sıcaklığın yükselmesi, diğerinin ise fosfor, azot ve karbon yoğunluğunun denizde artması olarak gösterilmişti. Bu üç organik kirletici, müsilajı oluşturan canlıların gıdası niteliğinde.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.