Mecliste yeni yılın bütçe çalışmalarının başlamasıyla birlikte gözler, emeklilere verilecek zamma çevrildi. Yüksek enflasyon nedeniyle altı ay boyunca her an artış yapılacak umuduyla oyalanan emekliler için ocak ayının bekleneceğini duyurmuştuk. İşte o vakit geldi ve kulislerde yapılacak zamma ilişkin bilgiler dolaşmaya başladı. Söylenen o ki, zam oranı yüzde 50 civarında olacak. En düşük maaş ise 10 bin lira olarak belirlenecek.
TEPKİLER ARTTI
AKP’nin, yerel seçim kampanyasının bir aracı olarak kullanmaya hazırlandığı ‘rutin’ maaş zammı, sahada çalışma yapan milletvekillerini çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü ne zaman seçim bölgelerinden dönseler, emeklilerin tepkisini, fiyat artışlarından ve hayat pahalılığından yakınanları anlatıyorlar.
YÜZDE 50 İDDİASI
İktidar partisinde yeni yılda emekli maaşlarıyla ilgili çalışma başladı. Kulislerdeki iddiaya göre, en düşük emekli aylığı 10 bin liraya çıkarılacak. Parti kurmayları, yılbaşında ortalama yüzde 50-52’lik bir zam beklediklerini dile getiriyorlar. Maliyenin direneceğini söyleyenlere göre bu oran yüzde 45 olacak.
EMEKLİ ÇİFTÇİLERE İKRAMİYE FORMÜLÜ
Çalışan emeklilere ikramiye verilmemesiyle ilgili tepkiler de bitmek bilmiyor. Buna bir de emekli çiftçiler eklenmişti. Cumhurbaşkanının talimatıyla emekli çiftçilere ikramiye ödenmesi formülünün bulunduğunu öğrendik. Bunun için yasal düzenleme gerekmediği, tebliğ yayınlayarak sorunun çözüleceği ifade ediliyor. Yakında düzelttikleri hatalarını ‘çiftçilere müjde’ diye duyururlarsa hiç şaşırmayın. Bu eksikliği öğrenen Cumhurbaşkanının ekibine kızdığını da anımsatalım.
SON FAİZ ARTIŞI
Gazze savaşı, Hamas krizi, yargı krizi, 50 artı 1 tartışmasının tozlu ortamında kalan ekonomi yönetimi, el yordamıyla yol bulmaya çalışıyor. Türkiye’nin imajını düzeltme çabalarında zorlandıkları ortada. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun önümüzdeki günlerde yapacağı toplantıdaki faiz oranına ilişkin düzenleme herkesin ortak merakı. Öğrendiğimize göre, 500 baz puan artış gerçekleşecek ve bu yıl yapılacak son faiz düzenlemesi olacak. Yıl sonuna kadar faizlerde yeni bir düzenleme yapılmayacağı konuşuluyor.
KREDİ KULLANDIRMA ÇABASI
Dünya Bankası’ndan sağlanan kredilerin doğru ve rantabl kullanılması için de çalışılıyor. İş dünyasına krediye ulaşması için alt yapı çalışmaları yapıldığı, bu kredinin geçen yıllardan farklı olarak tamamının kullanılacağı anlatılıyor. Yatırımın canlandırılması için her şey yapılıyor ama ‘güven ve istikrar’ sorunu aşılamadığı için çabalar pek sonuç vermiyor.
MARKETLERE UYARI GİTTİ
Son bir not da market fiyatları konusunda. Özellikle deprem bölgelerindeki fiyat artışlarını kontrol etmek ve fırsatçılığı önlemek için verilen cezaların arttırılacağı, hatta hapis cezasının düşünüldüğünü yazmıştık. Bu yasa çıkana kadar, ekonomi yönetiminin farklı bir yöntemi denediğini öğrendik. Büyük marketlerin yönetimleriyle toplantılar yapılıyor. Özellikle maliyet artışlarından bağımsız olarak, ‘kontür atar gibi’ günden güne değişen gıda ürünlerinin fiyatları konusunda uyarı yapıldığı belirtiliyor.
EKONOMİ YÖNETİMİ ZORDA
Siyasi konular nedeniyle gölgelenen ekonomik krizin büyüklüğü ve yarattığı tahribat ne yapılırsa yapılsın gözden kaçmıyor. Sorun çok yönlü olduğu için her alanda operasyon yapılıyor. Tam bir ekonomiyi ‘yamama’ dönemi yaşanıyor…