Öldürücü olabilir! Asya Kaplan sivrisineği İstanbul'un yerleşik türleri arasına girdi

Yaz başında ortaya çıkan 'Asya kaplan sivrisineği' İstanbul'un yerleşik türleri arasına girdi. İstilacı bir yapıda olan sivrisinek, ısırdığı yerde kırmızı lekelere ve kaşıntıya neden oluyor.

Uzmanlar, Asya kaplan sivrisineğinin önümüzdeki dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği, hatta ulusal soruna dönüşebileceği uyarısında bulunuyor.

Başta alerjik reaksiyonlar olmak üzere Dang Ateşi, Batı Nil, Sarı Humma, Zika, Chikungunya gibi taşıdığı virüsler bakımından öldürücü de olabilen Asya kaplan sivrisineğinin artık İstanbul'un yerleşik sinek türlerinden biri haline gelmesi, uzmanları endişelendiriyor.

"BU SİVRİSİNEK ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR"

Uzak Doğu orijinli Asya kaplan sivrisineği, uluslararası taşımacılık ve ticari faaliyetler ile ilk önce İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan'a taşındı. Küresel iklim değişikliğine bağlı yağış ve nem dengesinin iyice bozulmasıyla özellikle son 5 yıllık dönemde Marmara kıyıları, Trakya ve Gürcistan kıyılarından Giresun'a uzanan sahil şeridinde de görülen öldürücü Asya kaplan sivrisineği, son iki yıl içinde İstanbul'un sulak yerlerinde çoğalmaya başladı.

Geçtiğimiz yaz dönemine kadar kentin sulak ve yeşil alanlarını mesken tutan öldürücü Asya kaplan sivrisineğinin, artık Megakentin yerleşik sinek türü haline geldiği ve önümüzdeki dönemde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği uyarısı yapıldı.

ÖLÜMCÜL ALERJİK REAKSİYON ŞİKAYETİ

Milliyet'te yer alan habere göre, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, Asya kaplan sivrisineği sorununun ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Tutluoğlu şunları söyledi:

"Geçtiğimiz günlerde meslek yaşamımda ilk kez bu sivrisineğin ısırdığı ve anaflaksi (ciddi ölümcül alerjik reaksiyon) ile geç başlangıçlı şiddetli astım krizi yaşayan iki hasta kapımı çaldı. Çatalca'da Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı iki kardeşi güçlükle sağlıklarına kavuşturduk. Artık herkes bu sivrisinek türüne karşı çok dikkat etmeli. Bugüne kadar böcek veya arı sokmasına bağlı alerjik reaksiyon ortaya çıkan hastalarımız olmuştu ancak ilk kez Asya kaplan sivrisineğinin neden olduğu ciddi alerjik reaksiyon gösteren hastalarla karşılaştık."

"YERLEŞİK HALE GELDİ"

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Parazitoloji Ana Bilim Dalı'ndan Doç. Dr. Kerem Öter, Asya kaplan sivrisineğinin yerleşik hale geldiğini belirterek, "Araştırmalarımızı sürdürüyoruz ancak İstanbul, Kocaeli, Adapazarı, Trakya ve Ege'nin belli bölgelerinden şikayet ve türün arttığına dair bildirimler alıyoruz. Asya kaplan sivrisineği, Uzakdoğu yerleşik türü olmasına karşın ticaret yollarıyla önce Avrupa'ya ardından da Türkiye'ye girdi. Bu türün yumurtaları çok dayanıklı olduğundan canlılığını kaybetmeyip çokça ürüyorlar. İstanbul başta olmak üzere entegre mücadele uygulanması gerekir. Gelecek dönemde Asya kaplan bağlantılı hastalık veya virüsler görülebilir" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Çevre Haberleri

İmar affı katliama davet belgesidir
Bu bölge er geç depremle sınanacak
Bakanlık onay verirse 3 ilde binlerce ağaç kesilecek
Kaz Dağları tehdit altında: Arka kapı arıyorlar
Kanal İstanbul projesi güzergâhında bir haftada 10 milyar TL’lik ihaleye çıkıldı