Prof. Dr. Ceyhan'dan Maymun Çiçeği Uyarısı: 'Covid-19'un Aynısı Yaşanabilir'

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, maymun çiçeği hastalığının Türkiye'deki durumu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ceyhan, Sağlık Bakanlığı’nın maymun çiçeğiyle ilgili açıklamalarını eleştirerek, hastalığın ülkemizde yaygın olabileceğini vurguladı.

PROF. DR. MEHMET CEYHAN'DAN MPOX VIRÜSÜ UYARISI: "COVID-19'DAKI GIBI OLABILIR"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Afrika'dan dünyaya yayılan MPOX virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki mevcut durum ve sağlık yetkililerinin tutumuna eleştiriler getiren Ceyhan, hastalığın yayılma risklerine dikkat çekti ve vatandaşlar ile hükümete yönelik uyarılarda bulundu.

"TÜRKIYE'DE HENÜZ TANI KONULMAMIŞ OLABILIR"

Prof. Dr. Ceyhan, MPOX virüsünün Türkiye'de görülüp görülmediği konusunda Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarını eleştirdi. Ceyhan, "Önce basında Ankara'da dört vaka olduğu yazıldı, sonra Sağlık Bakanlığı bunu yalanladı. Olay karantinaya alınmaz, yalıtım uygulanır. Ayrıca, 'Türkiye'de olay yok' demek doğru değil. Tarama yapılmadığı sürece hastalık yayılmış olabilir. İlk vakayı açıkladığımızda, muhtemelen Türkiye'de daha fazla vaka olacaktır. Bu durum, Covid-19'daki hataları tekrar etmemize neden olabilir," dedi.

"HASTALIK YAYILMADAN ÖNLEM ALINMALI"

MPOX'un tanısının döküntüler çıktığında konulabileceğini belirten Ceyhan, hastalığın kuluçka süresinin 5-21 gün arasında değiştiğini söyledi. Döküntülerin çıkması beklenmeden hastalığın tespiti zor olduğuna dikkat çekti. "Afrika'dan gelen kişilerin gözlenmesi ve semptomlar gösterenlerin takip edilmesi gerekiyor. Aksi halde hastalık tüm Türkiye'ye yayılabilir," dedi.

"TEMIZLIK VE EĞITIM ÖN PLANDA OLMALI"

Prof. Dr. Ceyhan, MPOX virüsünden korunmak için el temizliğinin önemine vurgu yaptı. "Maymun çiçeği virüsü temasla bulaşır. Temastan kaçınılmalı, eller sık sık temizlenmelidir. Hastalık, Covid-19'daki gibi büyük önlemler gerektirmiyor ancak temas öncesi temizlik büyük önem taşıyor. Ayrıca, hekimlerin bu hastalık hakkında eğitim alması gerekiyor," ifadelerini kullandı.

"AŞI TEMINI İÇIN ACIL ADIMLAR ATILMALI"

Ceyhan, devletin riskli gruplar için aşı teminine başlaması gerektiğini belirtti. "Üretimi Türkiye'de başlanan ancak uluslararası anlaşmalar nedeniyle şu anda ülkemizde bulunmayan çiçek aşısının hızlı bir şekilde temin edilmesi gerekiyor. Aksi halde aşı bulunamayabilir ve bu da büyük sorunlara yol açabilir," dedi.

"DOĞRU BILGILENDIRME KRITIK ÖNEME SAHIP"

Son olarak, halkın doğru bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Ceyhan, yanlış bilgilerin yayılmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. "Halk eğitimi ve doğru bilgi paylaşımı kritik öneme sahip. Yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek için resmi kaynaklardan düzenli ve şeffaf bilgi verilmelidir," dedi.

Prof. Dr. Ceyhan’ın açıklamaları, MPOX virüsüyle mücadelede dikkat edilmesi gereken noktaları ve sağlık yetkililerinin alması gereken önlemleri vurguluyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.