Saç dökülmesi nasıl olur?Saç neden dökülür?Saç dökülmesi nasıl önlenir?Erkek tipi saç dökülmesi nedir?

Günlük temizlik ve rutin saç bakımları bir takım dökülmelerin önüne geçebilir. Saç köklerinin hava alması saç tellerinin sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Saç dökülmesi nasıl olur?

Saç dökülmesi genellikle genetik kökenli olup,çeşitli hastalıklardan dolayı da yaşanabilmektedir. Bunun yanında geçici hastalıklar sinüzit, enfeksiyon, bağırsak paraziti saç dökülmesini tetikleyen etkenlerdir. B12, magnezyum, çinko ve demir eksikliği de saç dökülmelerine yol açar.

Saç dökülmesi saç sağlığımız için olması gereken bir durumdur. Zayıflayan saçlar kendilerini yenilemek için dökülürler ve saç köklerinden sağlıklı saçlar meydana gelir. Saç kendini her 4 yıl da bir yeniler.Bu nedenle kişilerin bazen günlük ortalama  100-150 tel civarı saç dökülmesi olabilir.Bu zamanlar da saçınızın kendini yenileme sürecinde olduğunu bilmeli ve  panik yapmamalısınız.

Saç neden dökülür?

Kadınlarda saç dökülmesi daha nadir olmakla birlikte bireysel gen farklılıklarından kaynaklanır.Erkeklerde  ise saç dökülmesi ergenlik sonrası ortaya çıkmaya başlar. Erkek genetiği saç dökülmesine daha müsait olduğu için ilerleyen yaşlarda kellik sorunu meydana gelebilir.  Stresli yaşam, tiroit hormonunun dengesizliği, doğum kontrol hapı kullanımları, doğum süreci, emzirme süreci, menopoz dönemi kadınlarda saç dökülmelerini tetikler. Saç bakımı adı altında yapılan perma, fön vb. diğer işlemler saç derisinin aşırı ısıya maruz kalmasına ve uzun vadede saç dökülmesine sebep olur.

Erkek tipi saç dökülmesi

Şakak kısmından ya da başın tepe kısmından başlayan açılmayla hız kazanır ve ilerler. Son olarak tepe ile şakak kısmında oluşan açılmalar birleşir ve son evreye ulaşılır. Ergenlik çağından itibaren yirmili yaşlarda başlayan bu açılmalar, kişinin genetik kodlarına göre çok hızlı ya da yavaş ilerleyebilir.

Saç dökülmesi nasıl önlenir?

Uzman yardımı alarak tanı konuldukdan sonra,eğer hastalık sonucu bir dökülme mevcut ise buna göre bir tedavi yolu izlenir. Gerekli durumlarda vitamin takviyesi yapılır, protein destekli beslenme yoluna gidilebilir, hormonal bir denge bozukluğu söz konusu ise hastalık tedavi edilir. Doğru tanı ve tedavi saç dökülmelerini normal seviyeye getirebilir.

Günlük temizlik ve rutin saç bakımları bir takım dökülmelerin önüne geçebilir. Saç köklerinin hava alması saç tellerinin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bu nedenle kafa derisi belirli aralıklarla yıkanmalı, saçlar yıkanırken yumuşak hareketlerle temizliği yapılmalı ve daima saçların temiz olmasına dikkat edilmelidir. Çoğu şampuanda bulunan, şampuanların köpürmesini sağlayan, çamaşır ve bulaşık deterjanlarının içeriğinde de bulunan maddeler (SLS,Paraben v.b.)saç derisi sağlığını bozar ve saç tellerine zarar verir. Bu nedenle saç sağlığı için ucuz şampuanlardan kaçınmalı, doğal içerikli sabunlar ve şampuanlar tercih edilmelidir. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Göz kuruluğu nedir?
Mutlu yaşamanın 5 yolu!
Adet düzensizliği olan kişiler nasıl hesaplama yapmalı? Düzensiz adet döngüsü hesaplama nasıl yapılır?

Kadın Sağlığı Haberleri

Kanser ile ilişkilendirilen bazı saç ürünleri kaldırılıyor
İBB'den öğrencilere hijyenik ped desteği
Pilates, kadınların cinsel işlev bozukluklarına iyi geliyor
Kadınlar BioNTech’e soruşturma başlattı!
Adet geciktirici ilaçlar nedir, ne işe yarar?