Ramazan'da Sağlığınızı Korumak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler: Doç. Dr. İslamoğlu'ndan Öneriler
Ramazan ayı, hem manevi hem de bedensel açıdan yenilenme ve tazelenme ayıdır. Bu özel ayda oruç tutarken, beslenmemize ve sağlığımıza da her zamankinden daha fazla dikkat etmemiz gerekir. Doç. Dr. İslamoğlu, Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken önemli beslenme ve sağlık önerilerini paylaştı.
Sahurda ve İftar Sonrası Asla Yapılmaması Gerekenler:
Öğün Sayısı ve Enerji Alımı:
Ramazan ayı boyunca öğün sayısının 2'ye düşmesi sebebiyle enerji alımı ve gıda alımı azalabilir.Yeterli enerjiyi sağlayabilmek için karbonhidrat, yağ ve protein içeren gıdaları dengeli şekilde tüketmek önemlidir.Metabolizmanın yavaşlaması ve enerji ihtiyacının değişmemesi sebebiyle aşırı enerji veren gıdalardan ve içeceklerden kaçınmak gerekir.
Uyku Düzeni:
Yeterli ve kaliteli uyku, Ramazan ayında oldukça önemlidir.Uyku eksikliği ruh hali değişimlerine, halsizliğe ve genel yorgunluğa yol açabilir.Uykusuzluğun önüne geçmek için gün ışığı maruziyeti, öğün düzenlemesi ve uyku dengesine dikkat edilmelidir.
İftar ve Sahur Beslenmesi:
İftar:Hızlı ve kısa sürede fazla gıda tüketmek yerine beslenme zamana yayılmalıdır.Her tür besin grubundan yeterince tüketmek önemlidir.Sıvı alımı dikkatsizlik edilmemeli ve su zamana yayılarak tüketilmelidir.Sahur:Sahurdan hemen sonra yatılmamalı ve belirli bir süre ayakta kalarak fiziksel aktivite yapılmalıdır.Sahur sonrası reflü, gaz ve şişkinlik gibi problemler yaşanmaması için yatmadan önce biraz beklemek önerilir.
Tok Tutan Gıdalar:
Proteini bol, doğal, ev yapımı yoğurt, yumurta, salatalık ve domates gibi gıdalar tok tutmaya ve susuzluğu azaltmaya yardımcı olur.Sıvı olarak su kış aylarında 1.5-2 litre, yaz aylarında ise 2-2.5 litre tüketilmelidir.
Egzersiz:
Vücut sıvı dengesi, düzenli uyku ve günlük enerji alımı yeterliyse Ramazan ayında egzersiz performansı etkilenmez.Açlık, kardiyak rehabilitasyon ve aerobik egzersiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir.İftar sonrası ağır spor yerine yürüyüş ve hafif fiziksel aktivite tercih edilmelidir.
Kilo Kaybı:
Kişisel beslenme düzeni oluşturulmazsa aşırı karbonhidrat ve yağ tüketimi olmaması durumunda 1-2 kg kadar kilo kaybı ve vücut kitle indeksinde düşüş görülebilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Aşırı karbonhidrat ve yağ tüketimi, uyku düzeninin bozulması, hareketsizlik, aşırı efor gerektiren sporlar ve sigara kullanımı gibi alışkanlıklar Ramazan ayında sağlık problemlerine yol açabilir.Kişisel yaşam tarzı ve sağlık durumuna göre kişiye özel beslenme düzeni oluşturulmalıdır.