Solid organ nakli olanlar ne zaman aşı olabilir?

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, koronavirüse yakalanma riski ve koruyucu bağışıklık geliştirme olasılığına göre aşının yapılmasını tavsiye etti. Uygun duruma sahip olan kişiler için ise tavsiyelerde bulundu.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin paylaştığı bilgilere göre solid organ nakli olan kişilerin aşı yapılmasının önemini vurguladı ve daha immunojen olan mRNA aşılarını tavsiye etti.

Solid organlar neler?

Solid kelimesi katı ve sert anlamına gelmektedir. Akciğer, böbrek, ince barsak, kalp, karaciğer, pankreas ve uterus solid organ olarak tanımlanmaktadır.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, solid organ nakli olan kişilerin koronavirüsü ağır geçirme riskinin yüksek olduğunu söyledi ve aşının önemini vurguladı.

Tüm solid organ nakli yapılmış kişilerin inaktif veya mRNA aşısı olabileceğini söyleyen Dernek, solid organ nakli olmuş kişilerin bağışıklık sistemini zayıflatan ilaçlardan kullandıklarından dolayı daha koruyucu olması sebebiyle mRNA aşılarını önerdi. Solid organ nakli yaptırmış kişilerin aşıya yanıt ve koruyuculuk oranlarının düşük olabiliceğinden koronavirüs önlemlerine uyulması gerektiğini söyledi.

Nakilden sonra aşı ne zaman vurulabilir?

Koronavirüse yakalanma riski ve koruyucu bağışıklık geliştirme olasılığına göre değerlendirilme yapılmalıdır. Dernek, bu yüzden nakil sonrası ideal bir zamanın olmadığını söyledi. Belirtilen durumlara göre aşı mümkünse nakilden sonra en erken 1. ayda, T veya B lenfositleri azaltan tedaviler alan kişilerde ise en az 3 ay sonra aşılamayı tavsiye etti.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği'nin açıklamaları şöyle:

"Solid organ nakli yapılmış kişilerde COVID-19’un ağır seyretme riski yüksektir, bu nedenle aşılanarak hastalıktan korunmaları oldukça önemlidir. Tüm solid organ nakli alıcılarında, ülkemizde olan inaktive virus aşısı veya mRNA aşısı uygulanabilmektedir. Ancak bu kişiler bağışıklık sistemlerini zayıflatan ilaçlar da kullandıkları için, daha immunojen olan mRNA aşılarını tercih etmeleri önerilir. Bağışıklığı etkileyen ilaçların kullanımı bu kişilerde aynı zamanda aşıya yanıt ve koruyuculuk oranlarının da düşüklüğüne neden olabileceğinden, solid organ nakli alıcıları aşılandıktan sonra maske ve mesafe gibi kişisel koruyucu önlemlere uymaya da devam etmelidir. Transplantasyondan sonra aşılama için ideal zaman tam olarak bilinmemekle birlikte, hastalığı edinme riskine ve koruyucu bağışık yanıt geliştirebilme olasılığına göre değerlendirme yapılmalıdır. Mümkün olan durumlarda, transplantasyondan sonra en erken 1. ayda, T veya B lenfositleri azaltan tedaviler (örn. anti-timosit globülin, rituksimab vb.) alan kişilerde ise bu ajanların kullanımından en az 3 ay sonra aşılama yapılması tercih edilmelidir."

 

Türkiye'de uygulanan aşı türleri nelerdir?

Türkiye'de inaktif aşı olarak Çin'in geliştirdiği Sinovac aşısı ve Almanya'nın geliştirdiği mRNA aşısı olarak da Biontech uygulanmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Baklava yerken kendinizi sınırlamaya son: Böyle tüketince şekeriniz yükselmeyecek!
Peynirin Sağlık Etkileri: Besleyici Ancak Dikkat Edilmesi Gereken Riskler Var
Sağlığınızla Kumar Oynamayın: Elektronik Sigaradan Uzak Durun!
Limon Suyunun Mucizevi Gücü: Sağlığınızı Limonla Canlandırın!
81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı