Batman ili düzce merkez ilçesi havaalanı ve çevresini kapsayan alanda uygulama imar planı, Belediye Meclis'inde onaylandı. Askıya çıkan planın şehrin su ihtiyacını karşılayan Batman Çayı ve havzasını etkileyeceği açıklandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası Diyarbakır Şubesi hazırladığı raporla havaalanı uçuş güvenliğini de tehlikeye sokacak imar planı hakkında itirazda bulunmuş oldu.
Birgün'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre, Batman Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'ne yapılan itirazda, Batman Çayı ve havzasının kentin içme-kullanma suyu kaynağını sağladığı belirtilerek, "Bu alanın ve çevresinin bahse konu plan ile imara açılması, jeolojik olarak geçirimli özellikteki bu topraklarda sızmalara, atık suların yeraltı sularına karışmasına ve kirlenmesine neden olacaktır. Bu da içme-kullanma suyunun kaynağındaki su kalitesinin, insanların sağlığını tehlikeye atacak şekilde kirlenmesine, içme-kullanma suyu olarak kullanılması için gerekli olan arıtma gereksinimlerini ve maliyetlerini arttırmasına neden olacaktır. Dolayısıyla temiz su kaynağı olan Batman Çayı ve havzasının korunmasını ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını engelleyecektir" denildi.
"Havaalanı işlevsizleşir"
İmara açılan bölgenin hemen yanında havaalanı olduğu da belirtilen raporda, "Havaalanı etrafındaki uçuş trafiğini etkilemesi muhtemel nesnelerin kontrol altında tutulmasının, uçuş trafiği yönünden hayati önem taşıdığı bilinmektedir. Havaalanı yanı ve çevresinin imar planı ile yapılaşmaya açılması, iniş ve kalkışlarda uçuş güvenliğini, yapılaşma ile can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Ayrıca uzun vadede mevcut havaalanının işlevsiz hale gelmesine neden olacaktır. Büyük kamu yatırımları olarak ifade edilen yeni havaalanı için alternatif yer arayışına gidilmesi ve maliyetli bu yatırımın yeniden yapılması zorunluluklarına neden olacaktır" ifadeleri kullanıldı.
Diyarbakır Şehir Plancıları Odası Şube Sekreteri Mahmut Özkeskin tarafınca hazırlanan raporun sonuç kısmında ise "Söz konusu imar planının bilimsel, nesnel teknik gerekçelere dayanmadığı, uygun kurum görüşlerini barındırmadığı, arazi kullanım kararlarının eşitlikçi bakış açısından ve dengeli dağılımından yoksun olduğu, sürdürülebilir sağlıklı bir çevreyi yaratamayacağı, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını kirleteceği, ulaşım bağlantılarının yetersiz ve hatalı olduğu tespit edilmiştir” diye ifade edildi.