Suudi Arabistan'dan Tarihi Hamle: İsrail-Filistin İçin İttifak Kuruldu!

Suudi Arabistan, İsrail-Filistin çatışmasının çözümü için uluslararası bir ittifak kurdu. İki devletli çözüm, çatışmanın sona erdirilmesi için anahtar rol oynuyor. Detaylar haberimizde...

Suudi Arabistan, İsrail-Filistin çatışmasının iki devletli çözümüne yönelik uluslararası bir ittifak oluşturduğunu açıkladı. Bu duyuru, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan tarafından, New York'ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu esnasında yapıldı.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı tarafından yayımlanan bilgilere göre, bu ittifakta hem Arap ve Müslüman devletler hem de Avrupalı ortaklar yer alacak. Ancak, ittifaka katılma taahhüdünde bulunan devletlerin isimleri açıklanmadı. Avrupa Birliği’nin dış politika sorumlusu Josep Borell ise, sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada, ilk toplantıların Riyad ve Brüksel’de düzenleneceğini belirtti.

Bu gelişmeler, Suudi Arabistan’ın geçen yıl İsrail ve Hamas arasında Gazze’de patlak veren savaşın ardından İsrail ile ilişkilerini normalleştirme adımlarını durdurduğunu hatırlatıyor. Suudi Arabistan yönetimine yakın kaynaklar, bu süreçte ABD desteğiyle ilerleyecek adımların askıya alındığını daha önce belirtmişti.

İki devletli çözüm konusunda açıklamalarda bulunan Faysal bin Farhan, "Bu çözüm, çatışma ve acı döngüsünü sona erdirmenin, bölgedeki tüm devletlerin, İsrail de dahil olmak üzere, güvenlik içinde bir arada yaşamasını sağlayacak en uygun yol" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ise kısa süre önce, Filistin devleti kurulmadıkça İsrail’i tanımayacaklarını ve İsrail’in Filistin halkına yönelik işlediği suçları kınadıklarını bir kez daha dile getirmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.