Tavuklarınızdaki Mor Renk Değişikliklerine Dikkat: Sağlık Tehlikesi Sinyali!

Kuş gribi vakalarına dair son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Tayar, toplumda panik yaratacak bir durumun olmadığını vurguladı. Tayar, insanların gönül rahatlığıyla tavuk eti ve yumurta tüketebileceğini belirtti.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, kuş gribinin son derece bulaşıcı bir hastalık olduğunu ifade etti. Hem evcil hem de yabani kuşları etkileyen bu viral hastalık, kuş gribi (avian influenza) Tip A virüslerinin neden olduğu enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkıyor. Tayar, kuş gribinin bulaşma yollarına dair şunları aktardı:

"Kuş gribi virüsleri, yabani kuşlardan evcil kümes hayvanlarına doğrudan ya da dolaylı yollarla (örneğin, kontamine materyaller aracılığıyla) geçebilir. Virüs, kuştan kuşa doğrudan havadan veya dolaylı olarak materyaller, tüyler veya yemlerin dışkı ile kirlenmesi yoluyla yayılır. Normal şartlarda kuş gribi virüsleri insanları enfekte etmez; ancak nadir de olsa insanlarda sporadik enfeksiyonlar meydana gelebilir."

TAVUKLARI İNCELEYIN

Prof. Dr. Tayar, kuş gribinin tavuklardaki belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: "Kuşlarda hafif veya şiddetli hastalığa ya da ani ölüme neden olabilen kuş gribi, tavuklarda baş ve boyun bölgesinde şişlik, sürekli uyuma hali, yorgunluk, enerji düşüklüğü, ani ölüm, bacaklarda mor renk değişikliği, sakal ve ibiklerde morluk, öksürük, burun akıntısı, sulu ya da yeşil ishal gibi emarelerle kendini gösterir."

HASTA TAVUK YUMURTLAMAZ

Tayar, hasta olan bir tavuğun yumurtlamayacağını belirterek, "Tavuk can derdine düşmüşken nasıl yumurtlayabilir? Enfekte bir yumurta bulmak imkansız. Bu nedenle herkes gönül rahatlığıyla tavuk eti ve yumurta tüketebilir. Zira, 60 derece sıcaklıkta 30 dakikada virüs ölüyor. Karantina uygulamaya alındığı anda piyasada enfekte tavuk eti ve yumurta bulmak da imkansız hale geliyor" dedi.

İNSANLARDA BELIRTILERI

Mustafa Tayar, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) kuş gribinin tavuk ve ürünleri (tavuk eti ve yumurta) aracılığıyla insanlarda gıda güvenliği riski oluşturmadığını belirttiğini vurguladı. İnsanlarda bu hastalığın bulaşmasının tek yolunun enfekte hayvanlarla yoğun doğrudan temas olduğunu söyleyen Tayar, "Kuş gribi virüsleri genellikle yabani su kuşları arasında doğal olarak bulunur. Virüs, enfekte hayvanlarla temas sırasında göz, burun veya ağız yoluyla insan vücuduna geçebilir. Bu durum, şiddetli solunum yolu hastalığı, nefes darlığı, zatürre, akut solunum sıkıntısı, kusma, ateş, öksürük, ishal, mide bulantısı ve göz rahatsızlıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" diye ekledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.