Temel sorun

Prof.Dr. Coşkun Özdemir                                                    Temel sorun aydınlanmacı ve hümanist bir eğitim. Bu toplum bundan, kasıtlı bir şekilde yoksun bırakıldı....

Prof.Dr. Coşkun Özdemir                                                    

Temel sorun aydınlanmacı ve hümanist bir eğitim. Bu toplum bundan, kasıtlı bir şekilde yoksun bırakıldı. Durmadan yineliyorum. Çok nitelikli bir eğitim hamlesinin ardından Köy Enstitüleri kuruldu, Halkevleri ile birlikte bu iki kurum aydınlanma odakları idiler. Bunlar ağır bir darbe alarak yok edildiler.

Şimdi TV'de sosyal medyadan şikayetler dinliyorum. Sorumsuzluktan bahsediyorlar. Sorumsuzluk değil ki sosyal medyanın doğal davranışı bu. Bizim toplumun seviyesi ve kalitesi bu. Bunda şaşılacak bir şey yok. Ülkedeki durumu, açmazlarımızı, çıkmazlarımızı ve bunun nedenlerini anayacak, analiz edecek bir yeteneği, birikimi yok bu toplumun çoğunluğunun.

Politikacı bunca yıldır bunu görmezden geldi ve sadece kendisine hangi tutum oy getirir, onu kolladı. Bilge insan Doğan Kuban'ın açık sözlülüğünü biz de benimseyelim. Cehaletten söz etmekten çekinmeyelim. Cahil bırakılmıştır bu toplum. Baş sorumlu politikacılardır. Bunun acılarını çekiyor ve iktidarların telkini ile daima başka nedenler arıyoruz.

Allahaşkına fazla kanıta gerek var mı? Memleketin Diyanet İşleri Başkanı milyonlarca insanın yılbaşı kutlaması dileğini "mümine yakışmaz" diye karalıyor, deprem olayına "fizik olduğu kadar metafizik olarak bakın" diyor. Ne demektir kindar gençler yetiştirmek, ne demektir "Yunan kazansaydı daha iyi olacaktı" demek? Ne demektir neredeyse milyonlarca insanın FETO'nun peşine takılması? Bu örgütün halkın yarısının oyunu almiş iktidarla yakın işbirliği. 3 bin hakimin suçlu bulunarak ihraç edilmesi ne demektir? Bu hakimlerin verdiği kararlarla mahkum olanları düşünmez misiniz?

Açıkca, dürüstçe konuşmalıyız bu toplumun zaafını ve eksiğini. Laik bir eğitim almayan milyonların dogmalardan, hurafelerden bağımsızlaşarak doğru düşünmesi, rasyonel düşünmesi mümkün değildir.

Bu gerçekler hep göz ardı edilmiştir. Yazık olmuştur bu topluma. Bugün onlara ders vermenin nasihat etmenin bir yararı yoktur, olmayacaktır.

Toplumun tüm siyasetçileri, yöneticileri, tüm kurumları, üniversiteleri, kanaat önderleri, bilim insanları bir araya gelip, bizi çıkmazlara, karanlıklara sürükleyen emperyalizmin, terör örgütlerinin saldırılarına maruz bırakan nedenleri gerçekçi bir şekilde analiz edip çözüm ve çare aramazlarsa, çıkmazlardan ve uçurumlara doğru yol almaktan kurtulamayacağız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kritik Haberleri

100. Yıl törenleri ve Cumhuriyet'i sahiplenme
Merve Dizdar, teşekkür konuşmasında Erdoğan'a övgüler sıraladı, ne olurdu?
Mitingi kalabalık göstermek için hangi hileleri deneyip yakalandılar?
İşte 4 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete'deki karar
Atatürk, İnönü, Özal ve Demirel'in cumhurbaşkanlığı geçerli değil mi?