Son dönemde Türkiye’deki siyasi, ekonomik ve sosyal yapıdaki değişiklikler, birçok öğrencinin, akademisyenin, özel sektör çalışanının, doktor ve hemşirenin yurt dışında yaşamayı tercih etmesine yol açtı. Yapılan bir rapora göre, yükseköğretim mezunlarının sayısı, Türkiye'den başka ülkelere göç edenlerin sayısının iki katından fazla. Bu göç hareketinin en çok gerçekleştiği ülke ise ABD oldu.
EN ÇOK GÖÇ ALAN VE GÖÇ VEREN ÜLKELER
Birleşmiş Milletler'in sağladığı verilere göre, en çok göç alan ülkeler arasında ABD, Almanya, Suudi Arabistan, Rusya ve Birleşik Krallık yer alırken, en çok göç veren ülkeler ise Hindistan, Meksika, Rusya, Çin ve Suriye oldu. 2020 verilerine göre, göçmenlerin yüzde 84’ü, kendi ülkelerinden daha zengin olan ülkelerde yaşamaya başladı.
EN ÇOK GÖÇ EDİLEN ÜLKE
Rapora göre, 2015 yılında yüzde 1,6 olan yükseköğretim mezunu bireylerin göç oranı, 2023 yılı itibarıyla yüzde 2’ye yükseldi.
ABD, EN ÇOK GÖÇ EDİLEN ÜLKE
Türkiye’den göç eden bireyler, genellikle daha yüksek yaşam standartları sunduğu düşünülen ülkelere yöneldi. Yükseköğretim mezunu Türklerin yüzde 21,4’ü ABD’yi tercih etti ve böylece ABD, en çok göç edilen ülke oldu. ABD’yi sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Kanada izledi (her biri %4,9).
Dünya Bankası'nın sağladığı verilere göre, 2020 yılı itibarıyla Türkiye’de iş gücünü oluşturan yükseköğretim mezunlarının oranı yüzde 9,4 iken, Türkiye’den göç eden yükseköğretim mezunlarının oranı ise yüzde 21,4’e yükseldi.
GÖÇ EDENLERİN AKADEMİK PERFORMANSINDA ARTIŞ
Çalışmaya göre, Türkiye’den göç eden akademisyenlerin akademik performansı, göç ettikten sonra ortalama yüzde 27 oranında arttı. Bu durum, beyin göçünün sadece ekonomik değil, akademik açıdan da olumlu sonuçlar doğurduğunu gösteriyor.