Türkiye 13 Yıl Aradan Sonra Arap Ligi Toplantısına Davet Edildi: Bakan Fidan Kahire’ye Gidiyor

Türkiye, 13 yıl aradan sonra Arap Ligi toplantısına davet edildi ve bu önemli etkinlik için Bakan Hakan Fidan Kahire'ye hareket etti. 13 yıl sonra ilk kez davet edilen Türkiye'nin temsilcisi olarak Bakan Fidan, Arap Ligi Konseyi'nin açılış oturumunda konuşma yapacak.

DIŞIŞLERI BAKANI HAKAN FIDAN, KAHIRE'DE ARAP DEVLETLERI LIGI TOPLANTISINDA KONUŞACAK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün düzenlenecek Arap Devletleri Ligi 162. Olağan Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılacak. Bu, 13 yıl aradan sonra bir dışişleri bakanının zirveye ilk kez katılımı olacak. Bakan Fidan, konsey toplantısının açılış oturumunda Türkiye-Arap Ligi ilişkileri ve Gazze savaşı gibi konularda hitap edecek.

İKILI GÖRÜŞMELER VE TOPLANTI PROGRAMI

Bakan Fidan ayrıca, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Âl Suud, Tunus Dışişleri, Göç ve Yurtdışında Yaşayan Tunuslular Bakanı Nebil Ammar, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve BM’nin Gazze’de İnsani ve Yeniden İnşadan Sorumlu Kıdemli Koordinatörü Sigrid Kaag ile ikili görüşmelerde bulunacak.

Konsey toplantıları, Mart ve Eylül aylarında düzenli olarak yılda iki kez Kahire'de yapılmaktadır. Bu toplantı, Türkiye'nin Körfez ülkeleriyle yürüttüğü normalleşme sürecinin bir sonucu olarak 2011'den sonra ilk kez gerçekleşiyor.

MISIR CUMHURBAŞKANI SISI'NIN TÜRKIYE ZIYARETI VE TÜRKIYE’NIN ARAP LIGI ILE İLIŞKILERI

Fidan’ın zirveye katılımı, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Es-Sisi'nin Türkiye'yi ziyaretinin ardından gerçekleşti. Middle East Eye'a bilgi veren bir kaynak, Fidan’ın katılımının kolaylaştırılmasında Kahire’nin önemli bir rol oynadığını belirtti.

Arap Ligi, yıllar boyunca Türkiye'nin bölgedeki rolünü, özellikle Suriye, Libya ve Somali’deki askeri operasyonlarını sıkça kınadı. Ancak Türkiye'nin girişimleri ve Mısır başta olmak üzere yürüttüğü normalleşme süreçleri bu konuda ilerleme sağladı. Son olarak, Mayıs ayında düzenlenen 33. Arap Ligi Zirvesi'nde Türkiye'nin Arap Devletlerinin İçişlerine Müdahalesi Hakkında herhangi bir karara yer verilmedi.

Bakan Fidan, Arap Ligi ile temaslarını güçlendirmek amacıyla 13-14 Ekim 2023 tarihlerinde Kahire’ye bir ziyaret gerçekleştirmiş ve Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Aboul Gheit ile görüşmüştü. Ayrıca, Fidan ve Aboul Gheit, 4-5 Ağustos'taki Kahire ziyareti sırasında tekrar bir araya gelmişti.

Türkiye, 29 Ağustos'ta Brüksel'de düzenlenen AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na (Gymnich) 5 yıllık bir aranın ardından davet edilmişti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.