Türkiye'nin Boğazlar hakimiyeti tehdit altında! Yunanistan ve Bulgaristan'dan dev proje

Yunanistan ve Bulgaristan, Türkiye'yi boğazlar üzerinden by-pass edecek bir proje için masaya oturdu. İki ülkenin planladığı proje, Türkiye'nin boğazlar üzerindeki hakimiyetini tehdit ediyor.

Yunanistan ve Bulgaristan daha önce rafa kaldırılan Boğazlara alternatif doğalgaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturdu.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun haberine göre; Bulgaristan Enerji Bakanı Roman Hristov, Ege Denizi'ndeki Dedeağaç ve Karadeniz'deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattının Romanya'ya kadar uzatılabileceğini söyledi.

Batı’nın Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlaması Avrupa enerji piyasalarında da hareketliliğe yol açarken, Yunanistan’dan Türkiye’ye karşı yeni bir hamle geldi. Avrupa Birliği'nin (AB) dün itibarıyla uygulamaya konan Rus petrolüne tavan fiyat sınırlaması ve Boğazlarda transit geçiş ücretlerinin artması, Türkiye’yle bir süredir gerilim yaşayan Yunanistan'ı harekete geçirdi.

BORU HATTI ROMANYA'YA KADAR UZATILABİLİR

Yunanistan ve Bulgaristan daha önce rafa kaldırılan Boğazlara alternatif doğalgaz boru hattı projesi için yeniden masaya oturdu. Görüşmelerle ilgili Al Jazeera'ye konuşan Bulgaristan Enerji Bakanı Roman Hristov, Ege Denizi'ndeki Dedeağaç ve Karadeniz'deki Burgas limanları arasında inşa edilmesi planlanan 280 kilometrelik boru hattının Romanya'ya kadar uzatılabileceğini söyledi.

Rus petrolüne yönelik yaptırımlardan iki yıl muaf olduklarını, ama sonrasında Boğazlardan geçiş tutarının artması sebebiyle sorunlarla karşılaşacaklarını belirten Bulgar bakan, bu nedenle Burgas-Dedeağaç boru hattı planıyla ilgili görüşmelere yeniden başladıklarını söyledi. Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas da plana destek verdiklerini açıkladı.

PROJE ABD’NİN İTİRAZLARIYLA RAFA KALKMIŞTI

İngiliz Financial Times gazetesi, Batı'nın Rus petrolüne getirdiği tavan fiyat sınırlaması sebebiyle son günlerde Karadeniz'den gelen Rus petrol tankerlerinin Boğazlarda yığıldığını, Ankara'nın tüm gemilerden yeni "sigorta garantisi" istediğini aktarmıştı. AB'nin hayata geçirdiği yeni yaptırımın gemi kanalıyla petrol sevkiyatında daha büyük büyük aksamalara yol açması bekleniyor.

Dedeağaç boru hattı planı ilk olarak 1993'te gündeme gelmiş, iki ülke 2007'de Rusya'yla anlaşma imzalamıştı. Ancak plan, Bulgaristan'ın çevreyle ilgili endişeleri ve ABD'nin Rus enerjisine bağımlılıkla ilgili itirazları sonucu 2010'da rafa kaldırılmıştı.

"TÜRK-YUNAN REKABETİ UKRAYNA SAVAŞIYLA ARTTI"

Al Jazeera'ye konuşan Yunan petrol sektörü uzmanı Mike Myrianthis, Boğazlardan geçişlerde ciddi gecikmeler olduğunu ve boru hattı planının iyi bir çözüm olduğunu ifade etti. Haberde, Türkiye'nin geçtiğimiz yıllarda İstanbul Boğazı'ndan geçen petrol tankerlerine yönelik ücreti beş kat arttırdığı da açıklandı. Al Jazeera, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin Türkiye ve Yunanistan arasındaki jeopolitik rekabeti artırdığı yorumunu da yaptı.

Daha önce de ABD'nin Yunanistan'daki Dedeağaç Limanı'nı Boğazlara alternatif olarak görmüş olduğu, bölgedeki NATO ülkelerine askeri sevkiyat için limanı aktif olarak kullanmaya başladığı haberleri basına yansımıştı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
Arda Turan'dan Seçil Erzan İle İlgili Açıklama: "Helal paramızı gidip bankaya verdik!"
Yargı paketinde son durum ne? 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak?
Türkiye ve Kuveyt arasında altı anlaşma imzalandı
B Sınıfı Ehliyet Sahiplerine Önemli Uyarı: Değişikliği Yapmayanlar 13 Bin TL Ceza Ödeyecek!