Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası"
Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’... Yunanistan’da uzun süredir tartışılan evlilik eşitliği yasa tasarısı parlamentodan onay aldı. Yunan Ortodoks Kilisesi'nin direnişine rağmen, aynı cinsiyetten çiftlere evlilik ve evlat edinme hakları tanıyan yasa, kabul edildi.
Yunanistan’da uzun süredir tartışılan evlilik eşitliği yasa tasarısı parlamentodan onay aldı. Yunan Ortodoks Kilisesi'nin direnişine rağmen, aynı cinsiyetten çiftlere evlilik ve evlat edinme hakları tanıyan yasa, kabul edildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kararı Başbakanlığın resmi sosyal medya hesabından duyurdu. Miçotakis, 176’ya 76 oyla geçen tasarıyı "insan hakları açısından dönüm noktası" olarak değerlendirdi.
BAŞBAKAN MIÇOTAKİS: "İNSAN HAKLARI AÇISINDAN DÖNÜM NOKTASI"
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kararı resmi hesabından yaptığı açıklamada, 176'ya 76 oyla geçen tasarının insan hakları açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Miçotakis, yasayı "insan hakları açısından dönüm noktası" olarak değerlendirdi. Kaos GL'den Yıldız Tar, yasanın kabulü üzerine Selanik Pride'tan Apostolis Karabairis ile görüştü. Karabairis, kararın LGBTİ+ toplumu için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Nehri geçtik, heyecanlı ve mutluyuz. Kişinin cinsel kimliğinin toplumsal hayattaki en görünür ifadelerinden birisi evlilik. Ve bu hakka erişebilmek, gerçekten çok sevindirici. Bu tasarının yasalaşması, bir kilometre taşı ve muazzam bir gelişme." dedi.
KİLİSE VE POLİTİKACILAR ARASINDA TARTIŞMA
Yunanistan Ortodoks Kilisesi, yasa tasarısına en büyük itirazı yaparken, siyasi partilerin tepkisi daha sınırlı kaldı. Kilise, LGBTİ+ karşıtı muhalefeti birleştirme ve yönlendirme çabalarında öne çıktı. Ancak hükümet, Kilise'nin müdahalesine karşı çıkarak, yasaların Kilise değil hükümet tarafından belirlendiğini savundu.
Karabairis,"Yunanistan’da çok uzun süredir mücadele eden, aktif bir LGBTİ+ toplumu var. Ve mücadelemiz, insanların kalplerini ve düşüncelerini değiştirme mevzusunda çok etkili oldu. Selanik’te bir önceki belediye başkanı, Onur Yürüyüşü’nü destekleyen adlardan birisiydi. Siyasi bir risk aldığına ilişkin yorumları hiç umursamadan, eşitliği savundu. Nihayetinde de, herhangi bir popülerlik kaybı ya da siyasi bedel ödemek gibi bir durum olmadı. Bunun gibi örnekler ülkedeki siyasetçileri cesaretlendirdi. Bir yandan, kamuoyunun fikirlerini değiştiren sembol bir olay da vardı. Bir çocukları olan lezbiyen bir çift, Yunanistan kamuoyunda bilinen figürlere dönüştüler. Çünkü, çocuğun yasal annesi olan kadın kanser tedavisi görüyordu. Ve çok basit bir soruyu sordu: Ben ölürsem, yaşam arkadaşımla ortak çocuğumuzu ona vermeyecek, yetimhaneye yollayacaklar. İnsanlığa sığar mı bu? Eşitlik karşıtı muhalefeti birleştirip yönlendirebilecek tek bir siyasi figür yoktu. Tasarıya karşı duran üç aşırı sağcı parti ve bir komünist parti ile iktidar partisi içinde tasarıya karşı kampanya yürüten bazı kuvvetli figürler vardı. Bu nedenle geleneksel ulus inşası rolüyle Yunanistan Kilisesi bu öncü rolü üstlendi. Neyse ki, Yunanistan Kilisesi'nin başındaki Başpiskopos, radikal takipçilerinin ve kendisinden daha radikal piskoposların beklentilerini karşılamak için bizlere karşı korkunç açıklamalar yapsa da, büyük sokak gösterileri çağrısında bulunmak isteyen daha radikal piskoposları kontrol altına almayı başardı. Bir yandan Yunanistan Kilisesi’ni, Vatikan’la karıştırmamak lazım. Vatikan’daki gibi tüm otoritenin Papa’da toplandığı bir kilise örgütlenmesi değil. Başpiskopos da aslına bakarsak ‘eşitler içinde birinci’" dedi.
GELECEĞE YÖNELİK UMUTLAR
Yasanın kabulüyle birlikte Yunan LGBTİ+ toplumunda büyük bir coşku hakim. Ancak aktivistler, yeni düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekerek, biyolojik olmayan ebeveynin velayet ilişkisinin otomatik olarak kurulmaması ve trans kişilerin ebeveynlik hakları konusundaki belirsizlikleri giderilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Karabis, "Örneğin mevcut yasaya göre ‘biyolojik olmayan’ ebeveynin velayet ilişkisi otomatik olarak kurulmuyor, diğer ebeveynin evlat edinme sürecinden geçmesi gerekiyor. Benzer şekilde, trans kişilerin ebeveynlikleri söz konusu olduğunda yasada belirsizlik var. Muhtemelen muhafazakâr milletvekillerinin oy vermesini kolaylaştırmak için bazı alanları gölgede bıraktılar. Yine de bizim için önemli, çünkü kuvvetli bir simgesel değeri var ve bundan sonraki yasal değişimler için de emsal oluşturacak." dedi.
"Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası"" haberi, 17 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.