Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis:

Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’... Yunanistan’da uzun süredir tartışılan evlilik eşitliği yasa tasarısı parlamentodan onay aldı. Yunan Ortodoks Kilisesi'nin direnişine rağmen, aynı cinsiyetten çiftlere evlilik ve evlat edinme hakları tanıyan yasa, kabul edildi.

Yunanistan’da uzun süredir tartışılan evlilik eşitliği yasa tasarısı parlamentodan onay aldı. Yunan Ortodoks Kilisesi'nin direnişine rağmen, aynı cinsiyetten çiftlere evlilik ve evlat edinme hakları tanıyan yasa, kabul edildi. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kararı Başbakanlığın resmi sosyal medya hesabından duyurdu. Miçotakis, 176’ya 76 oyla geçen tasarıyı "insan hakları açısından dönüm noktası" olarak değerlendirdi.

BAŞBAKAN MIÇOTAKİS: "İNSAN HAKLARI AÇISINDAN DÖNÜM NOKTASI"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, kararı resmi hesabından yaptığı açıklamada, 176'ya 76 oyla geçen tasarının insan hakları açısından önemli bir adım olduğunu belirtti. Miçotakis, yasayı "insan hakları açısından dönüm noktası" olarak değerlendirdi. Kaos GL'den Yıldız Tar, yasanın kabulü üzerine Selanik Pride'tan Apostolis Karabairis ile görüştü. Karabairis, kararın LGBTİ+ toplumu için bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, "Nehri geçtik, heyecanlı ve mutluyuz. Kişinin cinsel kimliğinin toplumsal hayattaki en görünür ifadelerinden birisi evlilik. Ve bu hakka erişebilmek, gerçekten çok sevindirici. Bu tasarının yasalaşması, bir kilometre taşı ve muazzam bir gelişme." dedi.

KİLİSE VE POLİTİKACILAR ARASINDA TARTIŞMA

Yunanistan Ortodoks Kilisesi, yasa tasarısına en büyük itirazı yaparken, siyasi partilerin tepkisi daha sınırlı kaldı. Kilise, LGBTİ+ karşıtı muhalefeti birleştirme ve yönlendirme çabalarında öne çıktı. Ancak hükümet, Kilise'nin müdahalesine karşı çıkarak, yasaların Kilise değil hükümet tarafından belirlendiğini savundu. 

Karabairis,"Yunanistan’da çok uzun süredir mücadele eden, aktif bir LGBTİ+ toplumu var. Ve mücadelemiz, insanların kalplerini ve düşüncelerini değiştirme mevzusunda çok etkili oldu. Selanik’te bir önceki belediye başkanı, Onur Yürüyüşü’nü destekleyen adlardan birisiydi. Siyasi bir risk aldığına ilişkin yorumları hiç umursamadan, eşitliği savundu. Nihayetinde de, herhangi bir popülerlik kaybı ya da siyasi bedel ödemek gibi bir durum olmadı. Bunun gibi örnekler ülkedeki siyasetçileri cesaretlendirdi. Bir yandan, kamuoyunun fikirlerini değiştiren sembol bir olay da vardı. Bir çocukları olan lezbiyen bir çift, Yunanistan kamuoyunda bilinen figürlere dönüştüler. Çünkü, çocuğun yasal annesi olan kadın kanser tedavisi görüyordu. Ve çok basit bir soruyu sordu: Ben ölürsem, yaşam arkadaşımla ortak çocuğumuzu ona vermeyecek, yetimhaneye yollayacaklar. İnsanlığa sığar mı bu? Eşitlik karşıtı muhalefeti birleştirip yönlendirebilecek tek bir siyasi figür yoktu. Tasarıya karşı duran üç aşırı sağcı parti ve bir komünist parti ile iktidar partisi içinde tasarıya karşı kampanya yürüten bazı kuvvetli figürler vardı. Bu nedenle geleneksel ulus inşası rolüyle Yunanistan Kilisesi bu öncü rolü üstlendi. Neyse ki, Yunanistan Kilisesi'nin başındaki Başpiskopos, radikal takipçilerinin ve kendisinden daha radikal piskoposların beklentilerini karşılamak için bizlere karşı korkunç açıklamalar yapsa da, büyük sokak gösterileri çağrısında bulunmak isteyen daha radikal piskoposları kontrol altına almayı başardı. Bir yandan Yunanistan Kilisesi’ni, Vatikan’la karıştırmamak lazım. Vatikan’daki gibi tüm otoritenin Papa’da toplandığı bir kilise örgütlenmesi değil. Başpiskopos da aslına bakarsak ‘eşitler içinde birinci’" dedi.

GELECEĞE YÖNELİK UMUTLAR

Yasanın kabulüyle birlikte Yunan LGBTİ+ toplumunda büyük bir coşku hakim. Ancak aktivistler, yeni düzenlemenin eksikliklerine dikkat çekerek, biyolojik olmayan ebeveynin velayet ilişkisinin otomatik olarak kurulmaması ve trans kişilerin ebeveynlik hakları konusundaki belirsizlikleri giderilmesi gerektiğini vurguluyorlar.

Karabis, "Örneğin mevcut yasaya göre ‘biyolojik olmayan’ ebeveynin velayet ilişkisi otomatik olarak kurulmuyor, diğer ebeveynin evlat edinme sürecinden geçmesi gerekiyor. Benzer şekilde, trans kişilerin ebeveynlikleri söz konusu olduğunda yasada belirsizlik var. Muhtemelen muhafazakâr milletvekillerinin oy vermesini kolaylaştırmak için bazı alanları gölgede bıraktılar. Yine de bizim için önemli, çünkü kuvvetli bir simgesel değeri var ve bundan sonraki yasal değişimler için de emsal oluşturacak." dedi.

"Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası"" haberi, 17 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yunanistan Başbakanı Miçotakis: "Yunanistan’daki evlilik eşitliği, önemli bir dönüm noktası" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:07 Hollanda'da Eurovision'a İsrail Protestosu: Aktivistler AVRO-TROS'u Boykota Çağırdı
  2. 14:03 Piyasalarda Petrol Fiyatları Yükselişte: OPEC+ Toplantısı Beklentileri Artırdı
  3. 13:58 2030 FIFA Dünya Kupası Ev Sahipleri: Avrupa ve Kuzey Afrika'yı Birleştiren Dev Tünel Projesi
  4. 13:54 Mersin Jandarması PKK Propagandasına Karşı Operasyon Düzenledi: 7 Şüpheli Yakalandı
  5. 13:51 E-5'te Beylikdüzü'nde Zincirleme Kaza: 13 Yaralı Var!
  6. 13:47 Çin'de İfade Özgürlüğü Tehdit Altında: Hapsedilen Yazar Sayısı 100'ü Aştı
  7. 13:42 İsrail'de Netanyahu ve Güvenlik Yetkilileri Arasındaki Anlaşmazlık
  8. 13:38 Gazze'ye Yardım İçin Pentagon'un İskelesi Yarısı Tamamlandı
  9. 13:26 Toyota Tsusho'nun Kamboçya'daki Montaj Fabrikasıyla Yeni Bir Dönem Başlıyor
  10. 13:21 3 Mayıs 2024 Altın Fiyatları
  11. 13:14 Muşmula: Doğanın Şifa Dolu Lezzeti
  12. 13:10 SİBERGÖZ-37 Operasyonunda 156 Çocuk İstismarı Şüphelisi Yakalandı
  13. 13:06 Boeing İhbarcısı Joshua Dean'in Beklenmedik Ölümü: Güvenlik Endişeleri Yankı Uyandırıyor
  14. 13:03 Volkan Demirel'in İstifasıyla Hatayspor'da Teknik Direktör Arayışı Başladı
  15. 12:59 Dolar ve Euro Yükselişte: Piyasalar Merkez Bankası'nın Enflasyon Verilerini Bekliyor
  16. 12:56 2024 Bedelli Askerlik Ücretinde Zam Beklentisi: Başvurmayanlar 6 Ay Sonra Daha Fazla Ödeyecek!
  17. 12:52 Tesla'nın Şarj Ağındaki Devrim: Elon Musk'ın Beklenmedik Kararıyla Yönetim Ekibi İşten Çıkarıldı
  18. 12:46 3 Mayıs Akaryakıt Fiyatları
  19. 12:40 Nijer'deki Rus Askerlerinin Amerikan Üssüne Girişi: Diplomatik Gerilim Artıyor
  20. 12:36 Türkiye'nin Medya Özgürlüğü Durumu Endişe Verici: RSF 2024 Raporu
Dünya Haberleri