Konya ve Isparta'nın içerisinde yer alan Beyşehir Gölü kıyıdan yaklaşık 150 metre çekildi.
Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, ''Beyşehir Gölü'ne ciddi bir kaynak sağlanmadığı sürece ve eğer bu yıl da ciddi bir kışımız olmazsa, Beyşehir Gölün'ü herkes yok saysın. Göl önceden can çekişiyordu, şu anda ölme derecesine geldi'' dedi.
Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahip olan su kaynağı Konya Ovası'nın sulanmasında kullanılıyor. Ayrıca bölgedeki 400 civarı balıkçının da geçim kapısı.
"Sebep iklim değişikliği ve bilinçsiz sulama"
İklim değişikliği ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle göldeki su, kıyıdan yaklaştık 150 metre çekildi. Aşırı kuraklık nedeniyle balıkçıların çoğunun göle açılıp, avlanamadığını belirten Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, şunları söyledi:
''Aşırı kuraklıktan ve suların çekilmesinden dolayı 400'ün üzerinde balıkçımız, göle avlanmaya gidemiyor. Şu an 60 teknemiz gölde zor şartlarda çalışıyorlar. Suların çekilmesinden dolayı aşırı da otlanma meydana geldi ve balıkçılarımız ağ atacak yer bulamıyor. Beyşehir Gölünde su seviyesi 1122.40 kotuna geldikten sonra Çarşamba Çayı'na tarımsal sulama için su verilmemeye başlandı. Ancak Şarkikaraağaç bölgesinde 3 tane pompa ve 2 tane de Beyşehir bölgesinde Kıreli Sulama Projesi var. Bunlar aşırı bir şekilde, hoyratça ve vahşi sulama dediğimiz sistemle sulama yapıyorlar. Ayrıca burada bizi etkileyen konulardan bir tanesi Devlet Su İşleri, Beyşehir Gölü'nü besleyen kaynakların önüne baraj ve gölet yaptılar. Bunlar zaten su tutmuyor ve gelen suyu da engelliyorlar.''
Kuraklık nedeniyle Türkiye'deki nehirlerin su akış hızı yüzde 70 oranında düştü. Göllerin yüzde 60'ı kurudu.