Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu

Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu

Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu Kuraklık nedeniyle Türkiye'deki nehirlerin su akış hızı yüzde 70 oranında düşerken, göllerin de yüzde 60'ı kurudu. Uzmanlar yakın gelecekte su krizi yüzünden kitlesel göçler yaşanacağı uyarısında bulundu.

Kuraklık yüzünden ülke genelindeki nehirlerin neredeyse tamamında suyun akış hızı yüzde 70’lere varan oranda düştü. Göllerin ise yüzde 60’ı kurudu. 

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre; “Göller ve Sulak Alanlar Eylem Planı 2017-2023” raporunda, Van, Tuz, Manyas, Mogan, Sapanca göllerindeki tahribata dikkat çekiliyor. Burdur Gölü’nün 40 yıl içerisinde 230 km²’den, 90 km²’ye düştüğü belirtilen raporda şöyle deniliyor: 

300’e yakın irili ufaklı gölün yüzde 60’ı kurudu. Türkiye’nin bir zamanlar beşinci büyük tatlı su gölü olan Akşehir Gölü tamamen kurumuş, kış aylarında su birikintisi haline gelmiştir.  Beyşehir gölü 26 metreden 6 metreye, Eğirdir gölü 14 metreden 5 metreye düşmüştür. Avlan, Seyfe, Sazlığı Kulu, Sarıgöl, Yarışlı, Kurugöl, Kırkpınar, Acıgöl, Uyuz, Suğla, Meke, Güvenç, Sasam, Kocagöl, Karagöl, Hotamış Sazlığı ve Küçük göl de ise su seviyeleri çok azalmıştır.

Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, gelecekte ülkeler arasında yaşanacak su savaşlarına dikkat çekerken, şu değerlendirmede bulundu:

CIA danışmanı Peter Schwartz ve Global Businiess Shwartz ve Randall, açlık, tarımsal üretim çöküşleri, yoksulluk ve hastalık gibi uzun vadeli olguların yanı sıra aniden gelişen her türlü yıkıcı iklim olaylarının bugüne kadar görülmemiş nüfus hareketleri yaratacağını öngörüyorlar. 2012 yılında 32 milyonu aşkın kişi sel, kasırga ve deprem gibi iklim felaketleri yüzünden yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kaldı. Göçlerin yüzde 98’i iklim değişimine bağlı nedenlerle meydana geldi. 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin yeni bir göçmen statüsü ile bir başka ülkede yaşayacağı görülüyor.

"Marmara Gölü tam anlamıyla can çekişiyor"

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Hidrolik Hidroloji ve Su Kaynakları Programı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cem Polat Çetinkaya da şu değerlendirmede bulundu:

Özellikle akarsular ve göllerde artan nüfus ile gelen arıtılmamış kanalizasyon suları ve tabii bunların getirdiği deterjan kimyasal gibi atıklar, aşırı gübre kullanımı ile tarımsal kaynaklı dönen suların katkısı, haliyle iyi denetlenmeyen endüstriyel işletmelerin atık suları birçok nehrimizde suyun kalitesinin kötü yada çok kötü olmasına neden oluyor. Bu kalitedeki su ile mecburen yapılan sulamaların, özellikle gıda üretimindeki etkisini, toprak kirliliğini siz düşünün. Küçük bir örnek: Gediz Havzasında planlanan Gördes barajı daha yapılmadan, yaptığımız modelleme çalışmalarında, Marmara Gölü’nün kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını 2006 yılında öngörmüştük. Baraj tamamlandı, su tutmaya başladı. Sonuç olarak Gördes bölgesinde öngörülen sulamalar yapılacak, İzmir’e yılda 60-80 milyon metreküp içme suyu temin edilecekti lakin aynı havzada bulunan Marmara gölü tam anlamıyla can çekişiyor. Balıkçılık öldü, gölden su temin eden çiftçiler su bulamaz oldu.

"Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu" haberi, 26 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 26 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Türkiye'deki göllerin yüzde 60'ı kurudu 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 03 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 22:13 SMO’dan Yeni Hamle: Ele Geçirilen Tanklar Karargaha Sevk Ediliyor!
  2. 22:08 Cep Telefonlarını 1 Yıl Şarjsız Kullanmak Mümkün Mü? ODTÜ’den Çığır Açan Buluş!
  3. 22:01 Ahmet Özer’den Cezaevinden Mesaj: “Haklıyız, Kazanacağız
  4. 21:56 Yargı ve Kuraklık Önerileri Meclis’te Gündem Oldu, Oylamalar Ertelendi
  5. 21:54 ABD'de açık iş sayısı ekimde beklentileri geçti
  6. 21:54 Küresel Borç 320 Trilyon Dolara Ulaştı: Türkiye'nin Durumu Ne?
  7. 21:54 Ukrayna'dan acil askeri destek talebi geldi!
  8. 21:50 Bakan Fidan NATO zirvesi için Brüksel'de
  9. 21:50 Tesla, 2025 senesinde daha uygun fiyatlı araçlar üretme yolunda ilerleyecek
  10. 21:47 İki büyük bankadan eleştiri faiz indirimi açıklaması geldi!
  11. 21:47 Yeni araştırma: Uzun süren COVID’in arkasındaki gizem çözüldü!
  12. 21:47 Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden'ı affetti: Dava dosyası kapatıldı
  13. 21:46 İsrail'den "Hizbullah komutanı öldürüldü" iddiası
  14. 21:40 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Anlamlı Paylaşım
  15. 21:37 İran, Suriye'ye Asker Gönderebileceğini Açıkladı
  16. 21:28 Prof. Dr. İlber Ortaylı Canlı Yayında Rahatsızlandı! Okan Bayülgen Yayına Ara Verdi!
  17. 21:23 Çukurova’da Korku Dolu Anlar: Maskeli Saldırgan Siteyi Ateşe Verdi
  18. 21:20 Yalı Fiyatlarında Rekor Artış: Bebek’teki Yalı Dudak Uçuklattı!
  19. 21:07 SMO, Tel Rıfat'ta PKK/YPG'nin 40 Kilometrelik Tünel Ağını Ortaya Çıkardı!
  20. 21:02 Zülfü Livaneli'den Pestisit Uyarısı: Hepimizin Hayatı Tehlikede!
Çevre Haberleri